ЗемеделиеНовини

МЗХ с мерки за по-бързо усвояване на схема “de minimis” и средствата от ОП “Рибарство”

Приоритет по програмата е изработването на нови мерки съвместно с бизнеса

„Стартираме мерки за по-бързо усвояване на схема “de minimis” и средствата от ОП “Рибарство”. Това заяви зам.-министър д-р инж. Валентина Маринова на среща с представители на  Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ” в МЗХ. Зам.- министър Маринова изтъкна готовността за партниране с браншовите организации, за да се постигне устойчиво развитие на сектора. Тя пое ангажимент да бъде облекчена административната тежест чрез промени в нормативните актове. „По-този начин бранша ще бъде освободен от редица утежняващи процедури“, каза зам.- министър Маринова.

По въпроса за успешността на ОП „Рибарство“, забавянето на работата и усвояемостта на средствата, Маринова подчерта, че приоритет в нейната работа е изработването на новите мерки съвместно с бизнеса. „Ще бъдете привлечени като страна, за да постигнем максимални резултати“, каза Маринова. Тя уточни, че се създават малки работни групи, които да разработят конкретни предложения за новия програмен период 2014-2020 г.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за кандидатстване на членовете на „БГ ФИШ” по мярка 2.6 “Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура” от ОП “Рибарство”.  Дискутирани бяха и проблемите в усвояването на квотата за улов на цаца  и  други текущи за бранша въпроси. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *