Новини

Предлагат се промени в българо-швейцарската програма

С тях се гарантира по-голяма прозрачност за швейцарската страна в процеса на изпълнение на проектите

Министерският съвет утвърди и предлага на Народното събрание да ратифицира направени през м. юни т. г. промени в двустранното споразумение относно изпълнението на Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социалните неравенства в рамките на разширения Европейски съюз, съобщиха от пресслужбата на Кабинета.

С предлаганите промени се гарантира по-голяма прозрачност за швейцарската страна в процеса на изпълнение на проектите, особено при възлагането на обществени поръчки и тяхното качество. Въвежда се и нова клауза за отговорност във връзка с причинени щети или други възможни странични ефекти, станали на българска територия от дейности по Българо-швейцарската програма.

Споразумението е подписано през 2010 г., а размерът на финансовата помощ по програмата е 76 млн. шв. франка. Те се разпределят по четири приоритетни оси – „Сигурност, стабилност и подкрепа за реформите”, „Околна среда и инфраструктура”, „Насърчаване на частния сектор” и „Развитие на човешките ресурси и социалните дейности”.

Предвидени са и фонд за подготовка на проектни предложения, насърчаване на партньорството и техническа помощ и резерв за високо приоритетни проекти в областта на околната среда и насърчаването на частния сектор. Споразумението е своеобразен принос на Швейцария към кохезионната политика на ЕС.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *