ЗемеделиеНовини

Разплащането на европейските субсидии за земеделските производители ще стане на два транша

Постигнато е съгласие до края на февруари следващата година да бъдат извършени всички плащания от европейските средства

Разплащането на европейските субсидии за земеделските производители ще стане на два транша, стана ясно след срещата на министър-председателя Пламен Орешарски и министърът на земеделието и храните Димитър Греков с членове на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Ще търсим начини и средства първото заплащане да се извърши до Нова година. Това обаче е пряко свързано с актуализацията на бюджета“, обясни Греков пред медиите. Той уточни, че предстои да бъде направена втора среща след актуализацията на бюджета, за да се прецени какъв е възможният процент за авансовото плащане.

Министърът добави, че в рамките на разговора се е постигнало съгласие до края на февруари следващата година да бъдат извършени всички плащания от европейските средства. Същевременно усилено се работи, за да може агроекологичните разплащания да се извършат до Нова година. „Важно e да има правила, за да може всички, които произвеждат селскостопанска продукция,  да бъдат спокойни“, подчерта министърът на земеделието и храните. 

Греков обяви, че ще се търсят възможности акцизът на горивата, който е в размер на 70 млн.лв. през следващата година да бъде изплатен на всички земеделски производители. „Това е голяма крачка напред, защото досега само две години са били извършвани такива разплащания“, подчерта той и добави, че за целта  министерството на земеделието и храните трябва да поиска нотификация от Европейския съюз за 2014г. „Имаме уверението на премиера, че тези 70 млн. лв. ще бъдат отделени за акциза на горивата за всички земеделски производители“, подчерта земеделският министър. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *