Новини

Полша строи магистрала с пари от ЕИБ

Банката отпусна 250 млн. евро за 144 км отсечка

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпусна кредит в размер на 250 милиона евро за Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) за изграждане на още една отсечка от магистрала A1, която е от първостепенна важност за Полша, съобщи 1 към 1.

Със заема от ЕИБ ще се построи 144 км отсечка от двойната двулентова магистрала от Торун до Стриков заедно със съответните съпътстващи пътища в централна Полша. Това е вторият транш от финансирането на ЕИБ за проекта – по-рано банката отпусна за тази цел заем в размер на 350 милиона евро.

„Финансирането от ЕИБ ще помогне за премахване на задръстванията и намаляване на времето за пътуване по една от основните полски магистрали чрез предоставяне на допълнителен капацитет, допринасяйки за качеството и безопасността на пътуването. В крайна сметка това ще засили конкурентоспособността на икономиката на Полша и ще повиши качеството на живот на полските граждани“, каза Ласло Бараняй, заместник-председател на ЕИБ, отговарящ за кредитирането в Полша.

 Проектът е част от по-широка програма за цялостното изграждане на 580 км от магистрала А1, която е част от приоритетната трансевропейска мрежа (TEN -T) от коридори – важни транспортни оси, използвани за транспортиране на около 80% на пътниците и товарите в Европейския съюз. Магистрала А1 свързва Балтийско море през Полша до Чешката република и Словакия до Австрия. Артерията ще осигури модерна транзитна връзка между Гданск и Виена през Катовице и Бърно.

Полският транспортен сектор е основният бенефициент на заеми от ЕИБ в страната. От 1990 г. съфинансирането на транспортни проекти от ЕИБ представлява около 40% от нейните кредитни ангажименти към Полша за периода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *