Новини

Международни компании започват инициативи в борба с младежката безработица

Над 5,5 милиона европейци на възраст под 25 години нямат работа

По последни данни над 5,5 милиона европейци на възраст под 25 години нямат работа. В някои страни ситуацията е особено тежка. Пример за това е Гърция, където през август тази година процентът на безработицата във възрастовата група 15 – 24 е достигнал до 60,6 на сто. В същото време загубите от младежката безработица на европейски ниво са 150 милиарда евро на година, пише GreekReporter.info. 

„Много често работодателите обръщат много повече внимание на качества като навременното вземане на решения, бързото приспособяване към различна работна среда, свободното общуване на чужди езици, критичното мислене и други, отколкото на формалните качества на кандидатите за дадена позиция. Затова Европейската комисия предприема мерки, за да стимулира мобилността на пазара на работа, като целта ни е Европа да се възприема като общо поле на заетост”, заяви в Атина европейският комисар за образованието Андрула Василиу.

По думите й от следващата година ще стартира програмата Erasmus +, която ще предостави възможността на ученици, студенти, стажанти и различни други категории млади хора да пътуват в различни страни, за да придобият познания и професионален опит.  

Андрула Василиу посочи, че голям брой мултинационални компании планират инициативи за решаването на проблема с младежката безработица в Европа. 

Първата от тях – Nestlé стартира в края на миналата седмица своята инициатива, като според главния изпълнителен директор на компанията за Европа Лоран Фрекс, плановете й са да подпомогне 20 000 младежи от цяла Европа в намирането на работа през следващите три години.

Става дума за 10 000 работни места и 10 000 стажантски позиции и програми до 2016, като ще обърнем особено внимание на страните, които бяха засегнати от финансовата криза най-сериозно, като Гърция, Испания, Португалия, Кипър и Италия”.

В допълнение 120 служители на Nestlé ще се включат в европейската инициатива European Alliance for Apprenticeship. Те ще посещават училища и колежи в Европа, където ще обясняват на учениците как да се ориентират в пазара на работа и малки и средни предприятия за това как да създадат нови работни и стажантски места за младежи.

Във видео обръщението си председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой приветства инициативата и заяви, че Европейският съюз ще отпусне 8 милиарда евро към страните – членки, за да подкрепи усилията им да се справят с безработицата сред младите хора. За да получат средствата те трябва да представят надеждни програми за преборването с негативното явление.

За България от Nestlé са предвидили 330 работни и стажантски места. 

Цялостният списък на страните е следният:
Адриатик – 150
-Австрия – 340
– Белгия160
– Холандия270
– България330
– Гърция – 500
– Румъния – 180
– Испания1 290
– Португалия350
– Скандинавски страни – 365
– Италия/ Малта – 1 080
– Франция – 3 000
– Германия – 2 420
– Чехия/ Словакия – 540
– Унгария – 330
– Полша760
– Русия и Евразия3 690
– Швейцария – 2 130
– Великобритания/ Ирландия1 905
– Украйна915

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *