post

Дейвид Камерън не гласува доверие на българските емигранти, българският евродепутат Ивайло Калфин е оптимист за гражданите, търсещи работа в Кралството

Българският политик Ивайло Калфин категорично не споделя опасенията на британският премиер Дейвид Камерън от легалния достъп на български и румънски граждани до британския трудов пазар от 1-ви януари 2014г. Това става ясно от писмото на българския евродепутат, изпратено по повод обявените планове на британското правителството да въведе ограничения срещу българските работници.

 Дейвид Камерън остро разкритикува свободното придвижване на имигранти в страната, във връзка с отпадането на ограниченията догодина.  За да спре огромните нахлувания на българи и румънци, той обяви поредица от мерки, възпрепятстващи достъпа до държавната система за социални помощи и призова за нови правила в ЕС. 

Сред мерките са спиране на работните обезщетения на новопристигналите граждани на ЕС през първите три месеца, затягане на изискванията за преминаването на задължителния за мигрантите тест, както и всяка страна да може да определя годишен лимит на мигранти от ЕС.

Ограничителните мерки предизвикаха остри коментари и бурни реакции от страна на засегнатите държави. Като коментар по въпроса, българският евродепутат Ивайло Калфин изпрати официално писмо до британския премиер, в което възразява срещу позицията му и излага далеч по-оптимистичните си възгледи във връзка с коментираните процеси. Калфин определя „заплахата“, която биха донесли източноевропейските граждани, като „нелепа“ и го призовава  да преосмисли позициите си.

Евродепутатът припомня, че по света има поне два милиона британци, които живеят и работят извън пределите на страната си и е нужно да се вземе под внимание, че имиграционните процеси допринасят и винаги са допринасяли за развитието на бизнеса и икономиката в Обединеното кралство.

Позовавайки се на данни от британски и европейски изследвания, той подчертава,че българските граждани работят и учат във Великобритания, следователно плащат осигуровките си, данъците си и своето образование, като по този начин благоприятстват  икономическия растеж на страната. 

Според Калфин процентът български граждани, които са се възползвали от британската социалната система, без да допринасят с нищо към нея, е нищожен и не би застрашил икономиката на Обединеното кралство.

Имам  привилегията да позная и да се възползвам от най-добрите постижения на Великобритания в образованието, затова  с цялото ми уважение към прекрасната Ви страна, бих искал да Ви помоля да не следвате националистите, а да покажете лидерство, каквото Великобритания и Европа наистина заслужават. Аз съм абсолютно убеден, че когато вземате решения от името на Обединеното кралство , ще демонстрирате визията и политическата мощ, която гражданите очакват от вас”,пише още в писмото.

Антоанета Сотирова