НовиниУслуги

Интерес на български икономисти за работа в Германия

Немските работодатели предлагат препитание за българи предимно в сферата на ресторантьорството и медицината

Все повече български икономисти търсят реализация в Германия, отчитат от Агенцията по заетостта. 

„Много често ни търсят за свободни места, но няма как да им предложим работа, тъй като и там икономистите не са сред дефицитните професии в Германия”, заяви пред „Монитор” EURES мениджърът за работа в Германия в агенцията Славка Радева. 

Пренасочването на родните икономически кадри към други страни се дължи на факта, че половината от студентите учат икономика и право, а пазарът на труда не може да предложи работа за всички. 

Анкетата на сайта на Европейската мрежа за услуги по заетостта показва, че почти половината българските от кандидат-гурбетчии търсят работа в Германия. Всеки пети пък се е ориентирал към Великобритания. 

Немските работодатели предлагат препитание за българи предимно в сферата на ресторантьорството и медицината, а в Обединеното кралство се търсят основно медсестри и ИТ специалисти. Един от десет е решил да търси реализация на трудовия пазар в скандинавските страни. 

Реализация обаче могат да намерят само висококвалифицирани кадри, обясни експертът по човешки ресурси Росица Кръстева. Под 10% от търсещите работа зад граница се ориентират към Испания, Италия, Франция и Гърция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *