Новини

Църкви искат нови правила по схемата за обновяване на храмовете на ПРСР

По правилата на ДФЗ, пари се дават за ремонти на храмове в населени места с между 500 и 5000 души

Синодът настоява критериите по Програма за развитие на селските райони, по мярката за обновяване на храмове, да бъдат променени така, че и малките населени места да получат финансиране, съобщава bTV. В противен случай няма кой да спаси от разрухата паметници на културата с уникална архитектура.

Такъв е случаят с църква, оставена да се срути, защото в селото, в което се намира, живеят само 28 души. По правилата на фонда, пари се дават за ремонти на храмове в населени места с между 500 и 5000 души.

„Предлагаше се да се дава предимство на тези храмове с младо население над 30% и с подчертан малцинствен характер, това беше изключително глупаво. Тези текстове са в нарушение на конституцията, тъй като дискриминират останалите”, коментира отец Никанор.

“Ние знаем, че има едно най-голямо малцинство след православното и така написана програмата означава да се строят само друг вид храмове, не църкви, сами разбирате. Аз мисля, че и от другите вероизповедания не биха приели такава мечешка услуга и това, ако не се коригира, ще станат големи патаклами”, допълва отец Никанор.

От земеделското министерство обясняват, че критериите подлежат на промяна, тъй като към момента са проект.

„В анализа излиза, че малките население места трябва да станат много привлекателни за младите хора, но трябва да имат инфраструктура – път, по който да стигнат до църквата и общината. Склонни сме да свалим тази долна граница, всякакви предложения са добре дошли”, коментира Елена Иванова от Министерство на земеделието.

Оспорвана е и сумата, определена за новия период – 35 млн. евро. Според църквата парите ще стигнат за 35 проекта, а според земеделското министерство – за 6 пъти повече

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *