Новини

Български компании ще могат да участват в космическа програма на Европейския съюз

От МИЕ са засилили контрола в сферата на концесиите

Български компании ще могат да участват в космическа програма на Европейския съюз (ЕС). Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред депутатите в парламента, като уточни, че това не означава, че ще изпращаме хора в Космоса. Той добави, че членският внос програмата ще бъде платен от управляваното от него ведомство, съобщава iNews.

По думите му включването на страната ни ще позволи на наши фирми да получават финансиране по програмата. Общата стойност на програмата е около 3,5 млрд. лв. Според министъра става въпрос за изграждане на оборудване, телекомуникационни услуги и софтуер.

В края на април, ще направим първа копка за нов завод в Плевен. Това означава реиндустриализация, тези хора да имат пълната подкрепа от държавата в производството. И да не подкрепяме толкова услугите и финансовия сектор, както беше до момента, а наистина да насърчаваме реални производства, защото знаете, че едно място в индустрията генерира само по себе си още три места в съпътстващи сектори”, заяви Стойнев.  

Министърът припомни, че е нужно да се увеличи допълнително контролът върху дадените концесии. По думите му такова е било и желанието на самите концесионери, които са изрядни.

През втората половина на 2013 г. акцентът в работата на специализираната администрация на МИЕ е поставен върху контрола по изпълнение на концесионните договори. В резултат на това са събрани 87,5 млн. лева, при планирани 73 млн.лева и са усвоени банкови гаранции в размер на 784 хил. лева. Направени са 231 проверки на място на концесионери и 751 проверки по документи. През 2013 година и до момента са прекратени над 10 концесионни договора и предстои прекратяването на други, по които са констатирани неизпълнения.

“Когато се правят нарушения, предприемаме нужните действия, спираме концесии, едностранно прекратяваме договори, издърпваме банкови гаранции, но трябва да има ред и правила, които да се следят”, добави още той.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *