НовиниФинанси

БРИКС отварят своя Банка за развитие до 2016 г

Максималният капитал на институцията ще бъде 100 млрд. долара

Петте големи развиващи се страни Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, познати под акронима БРИКС, ще отворят собствена Банка за развитие до 2016 г. и ще създадат алтернатива на Международния валутен фонд (МВФ), за да подкрепят икономиките си. Това съобщи руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от Wall Street Journal.

Държавите обмислят да открият финансовата институция още от 2013 г., наблюдавайки как инвеститорите теглят парите си от развиващите икономики в света, което от своя страна оказва негативно влияние върху валутите им.

Решението на БРИКС идва точно, когато напрежението между Москва и Запада е в най-високите си граници заради присъединяването на украинския регион Крим към Руската федерация и отлъчването на страната от групата на осемте водещи индустриални икономики в света, пише изданието, цитирано от econ.bg.

Силуанов заяви, че окончателното решение за създаването на банка ще бъде взето на следващата среща на БРИКС в средата на юли.

Институцията ще бъде наречена Нова банка за развитие, съобщава изданието, позовавайки се на руския дипломат. Тя ще се фокусира върху инфраструктурни проекти, но ще бъде отворена и за нови членове от Организацията за обединените нации (ООН).

Всяка една от петте държави ще вложи 2 млрд. долара в създаването на банката през следващите седем години. Максималният капитал на институцията ще бъде 100 млрд. долара, информира руският министър. Централата ще се намира или в Шанхай или в Ню Делхи. Управителят на банката ще бъде избиран на всеки 5 години.

Силуанов съобщи още, че страните от БРИКС обмислят създаването на „мини МВФ“. В него Китай ще участва с 41 млрд. долара, други 5 млрд. ще дойдат от Южна Африка, докато Русия, Бразилия и Индия ще осигурят по 18 млрд. долара от своите валутни резерви. Фондът ще служи като хазна за извънредни случаи за страните от БРИКС, ако някоя от тях пострада от изтичане на капитали или се появи риск от обезценяване на валутата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *