НовиниФинанси

Спрените еврофондове не заплашват финансовата стабилност на страната

Отблокиране на средства по ОПРР ще има наесен, смята Зинаида Златанова

Финансовата стабилност на страната не е заплашена заради спрените евросредства. Това каза в интервю по БНР Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, чийто ресор са и еврофондовете. 

Няма никаква опасност за бюджета от гледна точка на европейските фондове и от гледна точка на това, което се коментира като актуализация. По отношение на спрените програми – по Оперативна програма “Околна среда”, имаме много голям напредък по отстраняване на слабостите в системата, които, за съжаление, в последните години, са довели до това спиране на плащанията. Имам надежда, че до края на този месец можем да отблокираме плащанията по “Околна среда”. Това са около 1 млрд. лева. 

По Оперативна програма “Регионално развитие” колегите работят активно по проверките, които трябва да се извършат и по отстраняване на слабостите. Отблокиране на парите ще стане по-късно, през есента вероятно, коментира Златанова. 

По повод скандала с Фонд “Земеделие” вицепремиерът увери, че са предприети всички мерки, за да няма проблеми за бенефициентите. Трябва да знаят бенефициентите, че сме взели всички мерки да няма системни проблеми във Фонд “Земеделие”, в разплащателната агенция. Всичко планирано като проекти, като процедури ще бъде направено и бенефициентите ще могат да получат своето финансиране. Именно, за да избегнем потенциални загуби в края на годината. Още утре министър Греков е свикал заседание на Управителния съвет. Както и в петък, аз помолих, трябва да се избере ново ръководство, което бързо да започне с изпълнение на задачите и тогава риск няма абсолютно никакъв за бенефициентите. Там ни трябва професионален човек, експерт, който е наясно с работата във фонда и който може веднага, моментално да се захване с текущите задачи.

Зинаида Златанова подчерта, че спряното обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс, подготвян от 5 години от различни правителства и експерти, е, защото се е съобразила с отказа на магистратската общност да има нов Наказателен кодекс и мнението им, че биха се справили и със сега действащия. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *