НовиниФинанси

ББР пуска кредити си ниски лихви за малкия и среден бизнес

По Програмата за развитие на селските райони банката може да покрие до 80 на сто от гаранцията към финансиращата банка

Стартиращ бизнес проект може да получи до 50 000 евро срещу шест процента лихва и десет на сто участие в инвестицията по нова кредитна линия на Българската банка за развитие. Това каза представител на институцията Лъчезар Тодоров, цитиран от БНР. 

Ниските лихвени нива, които гледаме да предлагаме, приемаме всякакви обезпечения. Можем да стигнем до лихвени проценти от 3,5 процента, които са конкурентни дори на европейско ниво, каза Тодоров.

По Програмата за развитие на селските райони банката може да покрие до 80 на сто от гаранцията към финансиращата банка, сподели Самуил Шидеров, изпълнителен директор на Гаранционния фонд.

Към днешна дата това, което сме гарантирали, е 150 милиона лева по Програмата за развитие на селските райони. В сектор “Земеделие” 150 милиона представлява една десета от цялата експозиция на банките към този сектор, посочи Шидеров.

ББР ще предоставя кредити при облекчени условия на малките и средни предприятия за производство, иновации и експорт по споразумение с Търговско-промишлената палата. През последната година Българската банка за развитие успя да свали цената на кредитния ресурс за цялата банкова система, коментира изпълнителният директор Иван Христов.

Да стигнеш до кредитиране на малки и средни предприятия, без да имаш клонова мрежа, е много сложно и трудно. Разчитаме на сътрудничество, за да стигнем до малките, средни производители в региони, в които има висока безработица, в които останалите търговски банки трудно се решават да кредитират, обясни той.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *