Новини

Жан Пол Юнкер е новият председател на ЕК

Юнкер е получил значителна подкрепа от най-големите групи в парламента.

Европейският парламент одобри Жан-Клод Юнкер за нов председател на Европейската комисия. Той ще встъпи в длъжност през ноември месец за срок от пет години. 

Юнкер е получил значителна подкрепа от най-големите групи в парламента. Депутатите гласуваха тайно, като използваха хартиени бюлетини, вместо да разчитат на електронното гласуване, съобщава Кросс.

Общо 422 членове на Европейския парламент са гласували в подкрепа на Юнкер, 250 – против, а 47 въздържали се. Същевременно е имало и 10 недействителни бюлетини. 

Юнкер беше предложен официално за председател на ЕК от Европейския съвет на 27 юни след безпрецедентно гласуване, поискано от Лондон, на което срещу кандидатурата му гласуваха само Великобритания и Унгария.

“Европейският съюз няма да се разширява в идните 5 години”, заявиновият председател на ЕК. „ЕС има нужда от пауза в процеса си на разширяване, за да консолидира постигнатото досега, когато в него има 28 членове. Под моето председателство на ЕК преговорите, които са в ход, ще продължат, по-специално тези със Западните Балкани, които имат нужда от европейска перспектива”, добави той.

Същевремнно той подчерта нуждата от реформи и добави, че през следващите 3 години Европа трябва да мобилизира 300 милиарда евро публични и частни инвестиции и да ги насочи към растеж и заетост, предават световните агенции.

Политикът предложи план от десет точки за стимулиране на растежа и създаване на нови работни места. Той изтъкна, че негов приоритет е борбата срещу безработицата и допълни, че частните и публичните инвестиции са най-доброто оръжие срещу загубата на работни места.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *