Новини

Google ще инвестира 100 млн. долара в европейски технологични фирми

Операциите на фонда ще бъдат базирани в Лондон, но в бъдеще, от Google ще ги разширят географски с присъствие и в други части на Европа

Американският гигант Google създава фонд с капитал от 100 милиона долара, с който ще инвестира в обещаващи европейски технологични фирми, предаде Би Би Си.

Фондът ще подпомага „идеите на най-добрите европейски предприемачи”, посочи Бил Марис, управляващ партньор в Google Ventures. „Вярваме, че европейската стартъп сцена има огромен потенциал”, казва той.

Операциите на фонда ще бъдат базирани в Лондон, но в бъдеще, от Google ще ги разширят географски с присъствие и в други части на Европа. „Напоследък видяхме примамливи нови компании да се раждат на места като Лондон, Париж, Берлин и скандинавския регион – SoundCloud, Spotify, Supercall и много други”, отбелязва Марис в блог, където съобщава за инициативата, пише “Мениджър”. 

Европейският фонд ще е подразделение на съществуващия вече фонд за инвестиции в технологични идеи Google Ventures в САЩ и ще бъде управляван от екип, който включва известния инвеститор Питър Рийд от Code.org.

Google посочва, че не може да предвиди какъв точно тип компании ще намират финансиране в Европа. Ще се търсят проекти, чиито инвестиции имат финансова възвръщаемост, не стратегическа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *