ЗемеделиеНовини

МЗХ планира прогресивно намаление на субсидиите на площ

Според разчетите орязването на субсидиите ще засегне между 216 и 346 големи земеделски производители

От 2015 г България ще прилага схема за прогресивно намаление на субсидиите на площ. Това предвижда концепция на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), като за прилагането на директните плащания се предвижда преките субсидии между 150 и 300 хил. евро да бъдат намалени с 5%, а тези над 300 хил. евро с 10%, пише fermer.bg. Според Концепцията целта е „избягването на непропорционално високи суми да отиват при малко на брой големи бенефициенти и като по-справедлив подход за допълване на доходите на земеделските стопани ще се приложи инструмент за намаление на плащанията по СЕПП към един бенефициент“.

Според разчетите орязването на субсидиите ще засегне между 216 и 346 големи земеделски производители. Размерът на спестената сума се очаква да бъде между 1,8 и 2,8 млн. евро през отделните години до 2020 г. , като се предвижда тя да бъде прехвърлена към програмата за развитие на селските райони, информира “24 часа”.

Намаляването на субсидията ще засегне всички стопанства над 18 290 дка през 2005 г., като поради увеличаването на единната ставка през годините ще достигне до 14 630 дка през 2020 г. През следващия програмен период директни плащания ще бъдат предоставени само на ” активни фермери”, т.е. тези, които осъществяват някаква минимална селскостопанска дейност върху поне 50% от земите. Срокът за тяхното определяне е до края на януари на следващата година.

Предвидено е да се използва и  негативен списък, включващ физически или юредически лица без право на преки субсидии на площ. От следващата година няма да се предоставят европари за стадиони, голфигрища, тревни площи на летища и жп компании.

България ще продължи да прилага преразпределително плащане с по-висока ставка на подпомагане за първите 300 дка. , като увеличената субсидия ще продължи да бъде около 15 лв./дка.

От 2015 г. се предвижда още съкращаване на прага за получаване на преки плащания от 10 на 5 дка. Малките фермерства с над 5 дка. земя ще имат възможност да избират между получаване на преки субсидии или кандидатстване по т.нар. схема за дребни фермери, като бюджетът на тази програма е за 1 250 евро.

До началото на август страната ни трябва да информира Европейската комисия за правилата, които ще се прилагат за преките субсидии на площ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *