post

Към момента около 20 000 софтуерни специалисти не достигат на страната ни за нуждите на IT индустрията

Програмистите са едни от най-търсените кадри у нас. Към момента около 20 000 софтуерни специалисти не достигат на страната ни за нуждите на IT индустрията. Професията привлича и с по-високото заплащане спрямо останалите сфери – един младши програмист без опит започва работа със стартова заплата от 1000 лв., която бързо расте нагоре, сочат данните на бранша.

Реално няма възрастова граница, след която човек не може да започне да се учи да програмира. Инвестицията за начинаещите програмисти – година сериозно учене, един лаптоп, интернет и мозък. Освен младежи към програмирането често се преориентират и хора с опит от други професии, останали недоволни от реализацията в тях. Причината за промяната в повечето случаи е бързото намиране на по-високоплатена работа.

Според преподавателя по компютърни науки и създател на софтуерния университет “СофтУни” Светлин Наков започването на работа след първата година на обучение е почти гарантирано. “Организирали сме нещо като борса – от едната  страна са фирмите, от другата – студентите. Компаниите могат сами да изберат своя кандидат”, обяснява той, цитиран от iNews.

За да се справят с програмирането обаче, най-важно е студентите да притежават логическо мислене. Статистиката показва, че около 20-30% от хората, които започват да изучават програмиране, завършват, а останалите просто не успяват да се справят.

“Преди десет години на никой не му беше хрумвало, че от телефона ще може да се чете имейл. Вече навсякъде се използват електронни устройства. Ще дойде време, когато дори да си лекар, ще трябва да разбираш от програмиране”, заяви преподавателят. По думите му професията привлича повече мъже. Като предимства на работата той посочи още независимостта, гъвкавото работно време и не на последно място доброто заплащане. 

“Много често ние работим с чужди държави и  вътрешните процеси не ни се отразяват”, посочва Наков.

Най-хубавото от света на най-търсената и високоплатена професия, е свободата – ако някой го притиска, програмистът може веднага да се оттегли, да отиде в друга фирма, град или държава и пак ще живее добре. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *