post

Към 15 август усвояването на общия бюджет по европрограмите в България е около 52% от над 8 млрд. евро.

България трайно се представя зле в усвояването на европейските средства. По разплатени пари страната ни е едва на 24-то място от 28-те членки на Европейския съюз. Това сочи статистика за програмния период 2007-2013 г., представена вчера от вицепремиера по еврофондовете Илияна Цанова. По този показател сме равни с Италия, а след нас остават само Словакия, Румъния и Хърватска, пише “Сега”.

Данните са притеснителни, тъй като близо 3/4 от публичните инвестиции в България идват именно от европейските фондове. Делът на тези пари е 72%, останалото са бюджетни средства. Така, при намалелите и частни, и държавни инвестиции, вместо да бъде безупречна в спазването на процедурите, България не може да усвои полагаемите й се еврофондове. 

На европари най-малко разчитат най-развитите икономики. В Германия процентът им в публичните разходи е едва 4, в Белгия, Швеция и Австрия по 2, в Ирландия, Холандия и Дания е 1, а в Люксембург – 0.

Висок процент на финансиране на публичните разходи със средства от ЕС имат Унгария, Литва и Словакия – съответно 75, 80 и 85 на сто. 

Към 15 август усвояването на общия бюджет по европрограмите в България е около 52% от над 8 млрд. евро. Според правилото за изразходване на средствата след 2013 г. до края на тази година трябва да похарчим още 1.333 млрд. евро, а до края на 2015 г. – още 2.241 млрд. евро.

Освен малкия процент разплатени европейски средства страната ни губи и заради блокирани програми и проекти, слаб административен капацитет, забавени строителни разрешения и отчуждителни процедури. В резултат е сериозен рискът от загуба на значителни средства, каза вицепремиерът Илияна Цанова. Тя предупреди, че до края на тази година може да бъдат загубени близо 193 млн. евро.

Илияна Цанова е оптимист само за изцяло спряната от Брюксел програма “Околна среда”. 

Не толкова оптимистично гледа на ситуацията с Програмата за развитие на селските райони земеделският министър Васил Грудев. “Изоставаме стремглаво. Девет месеца работата е била спряна. Категорично е, че ще има загуба – между 53 млн. и 93 млн. евро. Едната от най-важните задачи, която Грудев си постави за решаване на проблемите с европейското финансиране за сектора, е през октомври България да има сертифициращ орган, който да одобри 1.650 млрд. евро по директните плащания на площ. Възмутително е година и половина държавата да не може да реши проблема, допълни той. Ако тези плащания не бъдат сертифицирани, те ще останат да тежат на държавния бюджет.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *