post

Тя разказа подробно пред ProjectMedia.bg за борбата си с корупционните схеми в българското кино

Едва ли вече има някой, който да не е чувал за Росица Караджова – едно момиче с увреждания, което извади наяве редица нарушения в системата на финансиране на българското кино. 22-годишната сценаристка кандидатства със сценарий на филм в конкурс за държавно финансиране, когато се натъква на нарушения и изиска от отговорните лица и институции тяхното коригиране. Срещу Росица обаче последват обвинения от кино гилдията за блокирането на близо 7 милиона лева за българското кино, в следствие на заведеното от нея дело за направените нарушения. Наричана “момичето, което прати кинаджиите на кино”, Росица отстоява категоричната си позиция, че ще продължава да твори и да търси правата си.

 

В писмо пред ProjectMedia.bg младата сценаристка разказа подробно за подетата от нея битка с корупционните схеми в българското кино. От разказа й става ясно, че Росица Караджова кандидатства в конкурсната сесия, обявена от Националния филмов център (НФЦ) през месец март. Седмици преди излизането на резултатите тя открива нарушения в процедурата и веднага подава 14 жалби в различни учреждения и комисии, с които предупреждава за тях. 

 

“Г-н Чолаков (бившият вече изпълнителен директор на НФЦ – б.р.) и министър Стоянович, бяха предупредени от някои от комисиите да отстранят грешките в процедурата за провеждане на конкурсната сесия. След като не го направиха, аз търпеливо изчаках резултатите, но съответно стана така, както и предполагах – нарушенията, за които предупреждавах бяха извършени. Тогава отново събрах всички документи, наех адвокат и заведох жалба, но този път във Върховния административен съд. Оказа се обаче, че след задвижването на процедурата парите, отпуснати за сесията – близо 7 милиона лева – са блокирани до приключване на делото. Ако обаче делото не приключи до края на тази календарна година, НФЦ губят тези неусвоени бюджетни средства завинаги. Откакто съм подала жалбата в съда, непрестанно получавам обвинителни съобщения и писма. Не разбирам в какво съм обвинена, за да получавам съобщения в личните си профили от хора от кино гилдията? Сега да поясня, че не съм обжалвала заради това, че съм последна в класирането. Напомням, че седмици преди резултатите да излязат, аз лично заведох 14-те жалби в различните комисии и предупредих, че има нарушения”, пише в писмото на 22-годишната Росица.

 

Тя допълва, че с отговор на министъра от 02 юли е уверена в това, че нарушения няма. В становище от 15 юли обаче Националният съвет за кино обявява, че има нарушения в сесията и че резултатите са невалидни. “Становището на министъра за пред всички по този въпрос е ден след това и в него той /адвокатите му, вече казват, че има нарушения, но не може да анулира сесията, заради подадените жалби”, пояснява в писмото си Росица.

 

Младото момиче е готово да поеме всякаква отговорност за жалбата си в съда и застава твърдо зад позицията си, че нарушения има. “Ще се боря докато законите ми го позволяват. Както всички в тази държава и аз имам право да кандидатствам за държавно подпомагане на проектите си. Това е мое право по закон. Естествено е да кандидатствам и на следващата сесия. В момента, в който подам документите си в НФЦ, ще проверя отново за нередности. Заявявам пред всички, че ако открия дори една такава, ще сигнализирам отново 14-те комисии и ще чакам. Ако администрацията в НФЦ не отстрани грешките си, отново ще обжалвам резултатите в съда. Смятам, че това е нормалния и законния път, когато един гражданин търси правата си.”, заявява Росица.

 

Тя е категорична, че законите трябва да се спазват. “Ако обаче няма нередности или има, но те ги отстранят след моя жалба, аз няма да предприема нищо, което е в ущърб на хората подали проекти като мен. Ако при това положение отново съм последна по вот, ще замълча, защото ще знам, че всичко е законно и е в реда на нещата и явно моя проект не е готов да се пребори за финансиране.”, обяснява позицията си тя.

 

“Заявявам обаче че, ако се повторят нещата със сегашната ситуация, ще обжалвам и следващата сесия, при това отново в Административен съд. Така че, нека хората, които са подали на предишната и които ще подават наравно с мен проектите си в следващата сесия, да не нападат мен, а да се обърнат към ръководството на НФЦ. За разлика от някои останали, които загубиха конкурса и подадоха жалбите си след излизането на резултатите и всички, които дадоха интервюта в медиите, отново след излизането на резултатите, аз сигнализирах за нередности много преди това и не съм се водила от оценките на художествената комисия, защото когато аз подавах жалбите си, сесията не бе приключила и все още нямаше резултати, съответно аз не знаех че ще съм последна по точки. Отново пояснявам, че не осъждам качеството на спечелилите проекти и това че аз съм последна, аз осъждам истинността на цялата сесия и корумпираното ръководство на НФЦ.”, пише още в писмото, изпратено до редакцията.

 

По повод обвиненията, че прокарва интересите на американската кино индустрия Росица Караджова коментира: “Понеже много хора си мислят че някой прави някаква кампания чрез мен, уверявам всички, че никой не може да ме използва и аз сама вземам решения в живота си. Разбирам насоченото внимание към мен в последните дни, но искам да уверя всички, че се разграничавам от всякаква позиция, която би ме свързала с политически или чужди, интереси или пък с външни лица замесени в този проблем. 

 

Разграничавам се също така и от всяко чуждо мнение отправено към личността ми. Всеки, който желае, може да проследи сайта ми и профилите ми в социалните мрежи. Там ще се увери, че назад през месеците и годините, винаги съм имала позиция, борила съм се сама за правата си и съм отстоявала на всички трудности. И това просто няма как да бъде иначе, защото, ако един глух полусирак като мен, иска да е равностоен с останалите, а не се бори за постигане на целите си и не търси правата си, просто няма шанс да оцелее.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *