post

Образователната организация стартира есенните си курсове през месец октомври

През втората половина на месец октомври стартират есенните курсове на образователната организация Хак България. Какво знание ще предложат те и за кого са подходящи? Как се осъществява приемът и какви са методите на обучение? Отговорите на тези и още въпроси дава Ивайло Бъчваров – един от основателите на Хак България и лектор на курса Програмиране 101. Иво има няколко години опит в уеб програмирането и е победител в студентското състезание за разработка на софтуерни решения HackFMI 2.

Представете 5-те нови курса на Хак България. С какво те надграждат обученията ви през лятото?

5-те нови курса, които започват тази есен са Programming 101, CoreRuby, System C, NodeJS и Android Development. Курсове по NodeJS и Android Development са за напреднали, като те надграждат вече приключилите JavaScript курс и Core Java. Разбире се, всеки който има по-задълбочени знания може да се включи! Курсът по чисто С, определено ще бъде много интересен – ще има програмиране от ниско ниво + системно програмиране. Той изисква повече знания и опит и е за напреднали.

Програмиране 101 е нещо, което се повтаря, след като видяхме, че има голям интерес към него. Отново продължаваме да учим Python, Linux, Git, работа в екип и всички базови знания, които трябват на един програмист. За да придобиете представа какво ви очаква, може да разгледате хранилището на курса от февруари!

Core Ruby курсът ще бъде съвместно с ФМИ към СУ “Св. Климент Охридки”, той е подходящ и за начинаещи програмисти. Ще се опитаме да разширим Ruby community-то в България :).

Как протичат обученията в Хак България?

Курсовете се случват в нашата зала в Младост 1A. Продължителността на курсовете e 2 месеца, като всеки курс се провежда 2 пъти седмично, изключение прави обучението по Програмиране 101- 3 пъти седмично.

Методът на преподаване е този на “обърнатата класна стая” – лекциите се дават за домашно, а на място се правят упражнения.

Вместо да караме курсистите да стоят пасивно и 4 часа да слушат една лекция, ние ги ангажираме с писане на код и решаване на задачи. А каквото има да чуят – го даваме извън занятията под форма на видео-лекции и материали, с които всеки курсист да се оправи както смята за добре.

Как се кандидатства за курсовете на Хак България?

Както споменахме по-горе курсовете за напреднали. За Programming 101 и Core Ruby от участниците се изискват базови знания по програмиране.

Кандидатстването е отворено до 30-ти септември и включва решаване на няколко задачи, които се изпращат онлайн. Подробно описание за кандидатстването може да се види тук.

Кои са лекторите в различните курсове и каква е мотивацията им да преподават?

За “Програмиране 101” лектор ще съм аз и Антон Антонов. Анто e възпитаник на HackBulgaria, като взима участие в курсовете Programming 101, Core Java и Frontend JavaScript.

Лекторите за Android курса са Георги Пачов и Борко Русев. Жоро е възпитаник на ФМИ към Софийски Университет в София, като е завършил Компютърни науки. Има над 3-годишен опит с Java, Linux и Android, като е работил в Astea Solutions и Wacom Europe и e бил част от преподавателския колектив за курса по Android във ФМИ. Борко е разработчик с голям опит във всякакви технологии:Ruby, Python, PHP, HTML, CSS, JavaScript, C#, C++ и повече от 4 години се занимава с Android development.

В екипа за NodeJS ще са РадоРадо, Евгени Кунев и Антон Сотиров. РадоРадо има 4-годишен преподавателски опит във ФМИ с курсовете по”Съвременно Уеб Програмиране” и “Функционално Програмиране”, както и с курсовете в Хак България по Програмиране 101 и Frontend JavaScript! Той е и главният организатор на Хак България.

Евгени Кунев е зъвъшил ФМИ, към СУ “Св. Климент Охридски”, в работата си се занимава с web, ползвайки основно Python и Javascript. Той е част от екипа на курса по “Advanced JavaScript” във ФМИ. Антон Сотиров се занимава активно от около 2 години с Node.js и MongoDB и като цяло в света на Javascript, работейки в Telerik.

Имаме удоволствието да работим с Генади Самоковаров, който ще бъде лектор на Core Ruby курса. Той е завършил бакалавър във ФМИ и се занимава с разработка на софтуер, като използва динамични езици. Работил е както за големи, така и за малки компании и успява да събере много опит от това. Участвал е в Google Summer of Code, като е работил по проект, който скоро ще стане официален plugin към Rails.

Любомир Динчев, известен като Смит, ще води курса за чисото C. Участва в писането на лекции по Анализ 1 и 2 за сайта: fmi.wikidot.com. Последните 3+ години се занимава със системно програмиране, защото то предлага доста повече интересни задачи и предизвикателсва.

Каква е мисията на “Училище за хакери”? Защо залагате на безплатното обучение по програмиране?

Мисията ни в момента е да вдигнем общото ниво на програмистите – да станат по-добри, за да може да служат като пример за всички, които ще влизат в IT индустрията и ще се учат тепърва.

Искаме да направим образование, което да слуша своите студенти и да се подобрява с времето. Нещо, в което човек си заслужава да се запише и да стане софтуерен разработчик на световно ниво.

В момента предлагаме безплатно обучение, защото има нужда от такова. В България, идеята да инвестираш в образованието си не е толкова широко застъпена и развита.

За това искаме да покажем на хората, че е добре да се развиват и да се стремят да стават все по-добри, и по-добри. Никой няма нужда от посредствени програмисти!

Интервюто взе Мария Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *