Новини

ЕЦБ се мести в луксозна сграда във Франкфурт

Зданието може да струва поне 1,2 млрд. евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне преместването си в нов небостъргач във Франкфурт до две седмици, съобщи главният строителен директор Томас Риндершпахер, цитиран от ДПА.

ЕЦБ се мести от сграда в самия център на Франкфурт, която според критиците е твърде обикновена за една от най-влиятелните финансови институции в света. Сега пък има контракритики, че новата централа е твърде луксозна за институция, проповядваща парично благоразумие. Цената (1,2 млрд. евро) на зданието не е окончателна. Общата стойност ще стане известна най-рано в края на идната година. Блокът, състоящ се от две свързани помежду си кули, и бившите постройки на зеленчуковата борса в основата ще приютят общо 2900 души персонал.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги ще се премести по някое време през ноември, посочи Риндершпахер. По думите му основният персонал ще се е преместил до края на тази година. Официалната церемония по откриването на комплекса, разположен на мястото на бивша зеленчукова борса, обаче ще бъде догодина.

Изградена е заседателна зала на 41-ия етаж с впечатляваща гледка от прозорците над града и река Майн, информира изданието, цитирано от БТА. 

Управителният съвет, който заседава веднъж на две седмици, за да взима решения за лихвените проценти и паричната политика, ще се събира около кръгла маса, облицована със светлокафява кожа.

Водопадът във фоайето и експресните асаньори, които ще се движат нагоре със скорост 6 метра в секунда, ще определят облика на новата сграда. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *