Новини

Агенция по заетостта отчита ръст на младежката безработица

Проблем за огромния брой безработни младежи е културата на търсене на работа

Броят на младите хора в страната, които не могат да се реализират на трудовия пазар става все по – голям, сочат данни за младежката безработица от Агенцията по заетостта. Над 59 000 младежи до 29 години са регистрирани като безработни в бюрата по труда за месец септември, което е с 2 300 души повече спрямо август.

В процентно отражение младежката безработица в България достига 17,2%, което я нарежда сред първите държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-много безработни млади хора, съобщава Bulgaria On Air.

Над 3% от БВП или около 1 млрд. лв годишно са загубите на България от младежите, които нито учат, нито работят, нито търсят заетост, сочат данни на бизнес организациите. Най-тревожно е положението при току-що завършилите университет младежи, които не могат да се реализират по специалността си на пазара у нас и търсят работа в чужбина сред по-неквалифицирани професии.

“В актуалната икономическата ситуация, в която фирмите са притиснати до стената да използват максимално ресурсите, не са склонни да инвестират в обучение или в по-дългосрочна инвестиция в персонала, а да вземат готов. Около 5 млн. са безработните младежи в страните от ЕС през август, което е с над 600 000 повече младежи без работа, спрямо същия период на 2013 г. През август тази година най-висока младежка безработица е отчетена в Испания – 53,7% и Гърция – 51,5%, а най-ниска в Германия, Австрия и Холандия – с близо 8%”, коментира Пламен Робов от Manpower Bulgaria.

Друг проблем за огромния брой безработни младежи е културата на търсене на работа при младите – на първо място те се обръщат към роднини и приятели. По-непопулярно сред младите остава търсенето чрез обяви, работодател или пък бюрата по труда. А там възможностите са реални, твърдят от трудовите борси.

“Агенцията по заетостта само за две седмици кампания събра почти 10 хил. заявки от работодатели от цялата страна и веднага след като ни бъде потвърден бюджет ние може още този месец да започнем насочването и назначаването на тези, които са изявили желание”, заяви Асен Ангелов от Агенцията по заетостта.

55 млн. евро е бюджетът, който ЕК отпусна за намаляване на младежката безработица в България по новата ОП “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Средствата са предназначени за насърчаване на младите хора между 15 и 24 години, за да влязат в реалния пазар на труда или обратно в образователната система.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *