НовиниФинанси

ЕС иска увеличаване на вноската на България със 7 млн. евро

Увеличаване на вноската е поискано и на Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Латвия, Малта, Холандия и Великобритания

Европейският съюз е поискал увеличаване на вноската на България със 7 милиона евро. Това става ясно от изтекъл документ на Европейската комисия, публикуван във „Файненшъл таймс“ и британския „Гардиън“. От представителството на институцията у нас обаче не потвърдиха достоверността на информацията, информира econ.bg.

Според документа на ЕК увеличаване на вноската е поискано и на още няколко страни освен България, в това число Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Латвия, Малта, Холандия и Великобритания. Най-фрапиращ е случаят с Великобритания, като вноската на страната се увеличава с 2,1 милиарда евро. Това е около една пета от сегашната нетна вноска, която е в размер на 8,6 милиарда евро.

Според британския премиер Дейвид Камерън исканата сума е „неприемлива“. Негов говорител заяви, че Камерън не е единственият от евролидерите, който има възражения към увеличаването на всноската. Вчера той е разговарял с холандския си колега Марк Рюте.

И докато вноските на някои страни се увеличаавт, други ще получат отстъпки. Най-значителни са те по отношение на Германия и Франция, съответно 779 милиона евро и 1 милиард евро.

Ревизия на вноските в бюджета на ЕС се прави всяка година. Например, ако БВП на дадена страна членка нарасне повече от предварително прогнозираното, нейната вноска се увеличава. Ако налице е обратното, се калкулира отстъпка.

Наскоро страните ревизираха икономическите си данни за последните около 15 години. Причина за това е подобряване на начина на изчисление на БВП. Именно поради това се налага преизчисление на вноските в бюджета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *