Новини

Е-правителството ще улесни кандидатстването по еврофондовете

България трябва да се възползва по-добре от това, че е най-големият нетен бенефициент в ЕС, заявява Кристалина Георгиева

Все още хората в България намират за трудно кандидатстването за европейско финансиране. Процедурите са тромави и често неразбираеми за бенефициентите, което кара малките фирми дори да се отказват от кандидатстване. Решението на този проблем е електронното правителство.

Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева в интервю за предаването “Брюксел 1” по телевизия Bulgaria On Air.

“Крайно време е някое правителство, да се надяваме още следващия кабинет, да запретне ръкави и да осъществи електронното правителство. То ще свали бюрократичната преграда пред бенефициентите и ще сложи край на съмненията за корупция в обществените поръчки”, коментира Георгиева, цитирана от investor.bg.

По думите ѝ “има презастраховане от страна на националните власти, що се отнася до допълнителните условия към проектите. То не е само в България. Но така ние губим пари и това е грехота. Не трябва дори 1 евро да връщаме на европейския бюджет”.

Според Георгиева страната ни трябва да хвърли най-много усилия за това реализацията на големите проекти да върви гладко и, на второ място, да сме много гъвкави в пренасочването на пари.

Тя отбеляза, че България трябва да се възползва по-добре от това, че е най-големият нетен бенефициент в ЕС, т.е. разликата между парите, които получаваме, спрямо тези, които даваме е най-голяма. Страната ни може да усвои 32 млрд. евро през следващите 7 години.

Втория позитивен елемент е, че в България традиционно има разбирането, че европейското финансиране е много важно. “Надявам се след формирането на новото правителство, то отново да постави като приоритет това да ползваме парите от Европа ефективно и прозрачно”, заяви Георгиева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *