post

Очаква се тази година да се увеличи ползването на безпилотни летателни устройства и 3D принтерите

Тази година ще има бум в разплащанията през смартфони в магазини по целия свят, ще се увеличи ползването на безпилотни летателни устройства и 3D принтерите. Това се отбелязва в 14-тото издание на доклада “Прогнози за технологиите, медиите и телекомуникациите” на Делойт Туш Томацу Лимитид (Делойт Глобал), разпространен от фирмата.

Смартфоните вече се използват за проверяване баланси по сметки, прехвърляне на средства, сключване на онлайн сделки, но те все още не са достигнали статус на “мобилен портфейл” на глобално ниво”, посочва Джулиан Баркър, управляващ директор, ТМТ индустрия, Делойт. “Ние прогнозираме, че 2015-та ще е първата година, в която повечето мобилните изисквания ще бъдат адресирани, така че да се улеснят опциите за разплащане през смартфони при гарантиране на сигурността”, допълва той.

През 2015 г. навлизането на нови технологии ще промени своята посока от потребителите към корпоративния пазар, за разлика от последното десетилетие, при което се наблюдаваше точно обратния процес – масовото разпространение на широкоекранни смартфони и таблети започна първо сред потребителите.

През 2015 година над 60 на сто от 1 милиард безжични устройства ще бъдат купени, платени и използвани от компаниите, въпреки че медиите все още поставят в центъра потребителя, който самостоятелно контролира термостати, осветление, уреди (вариращи от перални машини до електрически кани за чай). Интернет на нещата – специфичен хардуер на свързани устройства, прогнозно се оценява на 10 млрд. щатски долара. Голямата новина обаче е, че услугите, които се предоставят чрез тези устройства ще генерират около 70 млрд. щатски долара, пише в доклада.

През тази година все повече ще се използват безпилотни летателни апарати – дрони. Те ще имат широко приложение в индустрията и гражданското управление. Делойт прогнозира продажби на невоенни безпилотни дрони да достигне 300 000 единици. Въпреки, че потребителите, както и професионалните потребители ще купуват по-голямата част от произведените дрони, реалната печалба ще дойде от предприятията.

През 2015 година в света ще бъдат продадени близо 220 000 3D принтера на обща стойност стойност около 1.6 млрд. щатски долара. Експертите на Делойт смятат, че около 80 на сто от стойността на всички 3D принтери ще бъде за компании вместо за крайни потребители.

По-дългият живот на батерията е вероятно да остане ключов фактор при избора на следващ смартфон от потребителите. Литиево-йонната (Li-Ion) технология на батерията, използвана във всички смартфони ще се подобри през 2015 г. с малко – с не повече от 5 на сто в сравнение с моделите смартфони от 2014 г. със същите размери и напрежение. Делойт прогнозира бум на услугите “Кликни и събери”, защото е предимство за потребителя и предизвикателство за търговеца. Броят на локациите в Европа за този вид услуга ще достигне половин милион през 2015 година, което е увеличаване с 20 процента на годишна база. “Кликни и събери” предоставя на купувачите опцията да получат продукти закупени онлайн от локации като специална зона в магазин, мол, или индивидуален защитен сейф.

От края на 2015 г. над 500 наносателити (наносат – под 10 кг. маса) ще бъдат в орбита. Те са атрактивни в много отношения – по-евтини са от конвенционалните сателити, по-леки, по-лесни за създаване и тестване, по-лесни за пускане в употреба. Въпреки че са способни да извършват все по-сложни задачи, по-вероятно е да се превърнат в допълнителни сателити към вече съществуващия сателитен пазар, отколкото да го заменят, коментират експертите.

През тази година общото време прекарано в гледане на къси видео клипове онлайн (short form video) и други програми с по-малко от 20 минути времетраене, ще представляват по-малко от 3 на сто от всички видео файлове, които се гледат за една година в световен мащаб. Делойт не очаква кратките форми на онлайн съдържание да превземат дългосрочно т. нар. традиционна форма на традиционната телевизия.

Продажбите от печатните книги ще бъдат пет пъти повече от продажбите на електронни книги през 2015 година. Електронните книги не заместиха печатните книги по същия начин, по който продажбите на CD-та, печатни вестници и списания намаляха заради цифровите им аналози. Младите хора (на възраст 18-34 г.) са привързани към печатните книги като родителите си и четат по горе-долу толкова колкото и по-старите поколения, и са готови да си плащат за тях, пише в доклада. Това е сигнал, че пазарът на смартфони все още не е стагнирал, смятат експертите.

Безконтактните мобилни плащания ще се увеличат – краят на 2015 г. ще отбележи повратна точка при използване на мобилни телефони за разплащане в магазини по целия свят. Това ще бъде първата година, в която множеството предпоставки за масовото им използване ще бъдат постигнати, за радост на финансови институции, търговци, потребители и доставчици на устройства. През 2015 г. около 10 на сто от броя на смартфони в световен мащаб ще се използват за извършване на плащане в магазин най-малко един път в месеца, в сравнение с по-малко от половин процент (водена от първите ползватели в Япония) от около 450 млн. смартфони в света към средата на 2014 г.

За първи път тази година пазарът на втори смартфони ще надвиши един милиард бройки. 1.35 милиарда смартфони ще се продават в целия свят през 2015 г., но над един милиард от тях ще бъдат нови телефони за тези, които вече имат един. Периодът за закупуване на нови телефони може да се удължи, но размерът на екрана, скоростта, съхраняването на данни, софтуерът и дизайнът ще продължат да стимулират ръст при покупките на обновените смартфони.

В световен мащаб броят на домовете с широколентов интернет ще нарасне с около два процента до 725 милиона, а средната широколентова скорост в повечето страни ще се увеличи с 20 на сто. Пропастта между тези, които имат достъп до интернет с най-бързата широколентова скорост и тези с достъп до интернет пакет с базова скорост ще продължи да се разширява през 2015 г., и особено за широколентови приложения като стрийминг видео, пише в доклада.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *