ЗемеделиеНовини

България ще търси подкрепата на ЕС за млечния сектор

България вече има подкрепата на 7 страни от ЕС за прилагането на предложените на МЗХ мерки

България търси подкрепа от ЕС за подпомагане на млечния сектор у нас. Това каза пред радио „Фокус“ земеделският министър Десислава Танева. По думите й, най-сериозен за този сектор е проблема с ниската изкупна цена на млякото.

„Предлагаме пакет от мерки, който е приложим за производството на мляко и млечни продукти на територията на ЕС, защото мерките, които ЕК прилага към момента, не подпомагат българските фермери. Тези мерки се отнасят за сухото мляко и маслото, докато у нас сухо мляко не се произвежда, а маслото е в малки количества. Затова ние предлагаме решение за производителите на сурово мляко не само у нас, но и в целия ЕС”, коментира министър Танева.

„България вече има подкрепата на 7 страни от ЕС за прилагането на предложените на МЗХ мерки, като въпросът за подпомагането на млечните производители ще бъде поставен отново пред ресорните министри на следващия Съвет на ЕС през март”, каза още министър Танева. По думите й, трябва да се търсят общи решения за подкрепа на всички фермери на територията на ЕС, защото сега предприетите са неефективни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *