ЗемеделиеНовини

Малките земеделски производители искат информация и достъп до европейските програми

Делът на малкия производител за декар е 4% от това, което произвежда

Общият земеделски съюз в България ще поиска от Министерството на земеделието официално определение за малък и среден земеделски производител, съобщи в Добрич неговият председател Велико Златанов. Като основен проблем пред организацията беше посочена липсата на информация и достъп на малките производители до европрограми и евросредства.

Нашите производители, земеделци в България не са равнопоставени с онези, които обработват по-големи декари земя. Искаме да имаме по-бърз достъп до програми, до информация, заяви новоизбраният председател на областната структура Тодор Моралийски.

Той припомни, че делът на малкия производител за декар е 4% от това, което произвежда, и аргументира необходимостта от обединение така:

Ние трудно достигаме до участие в агроекология, защото сме малки, защото имаме малко земя. Ние трудно можем да участваме в програми за закупуване на техника и така нататък, защото не можем да покажем необходимия обем.

До един месец в осемте общини на Добричка област ще бъдат изградени структури на малките и средни земеделски производители, предаде БНР.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *