Новини

Европейската комисия ще представи проект за Енергиен съюз

Основната задача на този проект e намаляване на зависимостта на ЕС от руски енергоносители и привличане на нови инвеститори

Европейската комисия ще представи проект за Енергиен съюз. Една от целите на този съюз е намаляване на зависимостта от руски газ, съобщава германското издание Süddeutsche Zeitung, цитирано от news.bg.

За тази цел Европейският съюз ще анализира потреблението и търсенето на газ във всички страни членки и ще провери дали сключените договори с доставчиците на енергия съответстват на европейското законодателство.

Еврокомисарят по енергетиката Марош Шефчович ще представи на 25 февруари свой проект за Енергиен съюз, който трябва да бъде създаден до 2030 година.

Основната задача на този проект – намаляване на зависимостта на ЕС от руски енергоносители и привличане на нови инвеститори. Според ЕК Брюксел е прибягнал до този план заради геополитическите събития през последните месеци.

Преди няколко седмици вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович съобщи пет измерения на Енергийния съюз, които са паралелни и взаимно подсилват процесите.

Първото измерение е „подсигуряване на доставките на базата на солидарност и доверие”; второто – „конкуренция и цялостен вътрешен енергиен пазар”, който ще доведе до справедливи цени и прозрачни газови договори; третото – „умереност на енергийното търсене”, което при ефективност с 1% ще доведе до намаляване на консумацията на газ с 2,6%; четвъртото – намаляване на въглеродната компонента в енергийния микс на ЕС, включващо намаляване на вредните емисии на ЕС с 40% до 2030 година; петото измерение е свързано с „изследвания и иновации”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *