ЗемеделиеНовини

МЗХ ще подкрепи най-уязвимите производители на тютюн чрез национални доплащания

До 2020 г. националните доплащания за тютюн ще бъдат намаляващи, а от 2021 г. това производство няма повече да бъде субсидирано

„Нашето желание е да подкрепим най-уязвимите малки производители на тютюн и политиката на Министерство на земеделието и храните е с акцент именно към тях“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след среща с тютюнопроизводители, инициирана от Министерството. „Получихме 4 варианта с предложения за разпределение на националните доплащания за сектор „Тютюн“ за 2015 година“, информира Танева и обясни, че всички те до четвъртък ще бъдат разработени и ще бъдат изпратени на присъствалите за разглеждане.  Тя бе категорична, че Министерството ще работи за подобряване на варианта за разпределение на средствата от националните доплащания. Танева посочи, че през настоящата година сумата, която ще бъде разпределена между тютюнопроизводителите се запазва и размерът й е 107 млн. лева.

От страна на браншовите организации бе предложено да се промени рамката на референтния период на база, на който се изплащат националните доплащания на тютюнопроизводителите. Те поискаха да се  изключи  2009 г. и да се добави 2006 г., но за да бъде изпълнено това искане е необходимо Министерството да получи съгласието на Европейската комисия. По време на срещата се обсъди и възможността за въвеждане на таван върху средствата за подпомагане, които се получават по националните доплащания за тютюна. 

„На 5 март ще решим кой от предложените варианти за подпомагане на сектор „Тютюн“  да бъде приет”, посочи министър Танева. Тя обясни, че някои от дискутираните нови предложения, по отношение на начина на разпределение на средствата за тютюнопроизводството, няма да могат да се приложат още тази година. 

По време на срещата с браншовите организации, Десислава Танева припомни, че до 2020 г. националните доплащания за тютюн ще бъдат намаляващи, а от 2021 г. това производство няма повече да бъде субсидирано. Помощта, която се предоставя към момента има за цел да подкрепи стопаните да се насочат към друг вид производство.  

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *