КомпанииНовини

Откриха тайната на младостта

През последните години учените направиха истинска революция

Темата за стареенето и запазването на младостта е сред най-древните въпроси, интересуващи човешката цивилизация. От столетия хората се интересуват от тези въпроси, търсейки различни начини да останат млади за по-дълго време. Подходите при тези търсения варират от откровено шарлатанство до сериозни проучвания в сферата на начина на хранене, физическата дейност, влиянието на стреса и множество други фактори върху стареенето. Факт е, че има хора, които стареят много по-трудно и по-бавно, отколкото повечето средностатистически граждани, при това – без непременно това да е свързано с ежедневието, условията на живот и работната атмосфера. 

През последните години учените направиха истинска революция в познанията ни за това – защо стареем. В частност изследванията на полски изследователи поставиха акцент върху ролята на най-широко разпространения белтък в тялото на бозайниците – колагена, чието синтезиране и наличие в човешкия организъм оказва огромно влияние върху здравето на кожата, костите, хрущялите и ставите. 

Именно от колагена в значителна степен зависи кога и колко бързо организмът ни ще започне да старее. С годините неговото синтезиране в организма ни намалява, което води до появата на множество белези на старостта, свързани с остаряването на кожата, опадването на косата, загубата на гъвкавост при костите и ставите, остеопороза и др. Обратното – ако захранваме редовно тялото си с козметични продукти, богати на естествен колаген и запазим неговото високо ниво в организма, ще избегнем тези негативни ефекти и ще запазим младостта и красотата си с години. Не на последно място, естественият колаген спомага и за предпазването на клетките в организма ни, за синтезирането на повече естествен колаген от собственото ни тяло, както и за неговото правилно организиране, разкриват още изследователите в тази област. 

Използвайки най-новите открития за важността на колагена, полската компания Inventia е успяла да синтезира това вещество от сладководни риби в Полша, предлагайки на пазара единствените козметични продукти, по иновативна формула, базирана на естествен колаген. „Това е особено важно, тъй като само в естествената си форма колагенът може да бъде възприет пълноценно от тялото. Което означава, че всички положителни ефекти от него няма как да бъдат усетени при използването на различните заместители, предлагащи се на пазара“ – споделят от Aloha.bg, която е българския представител на Inventia. 

Те са категорични, че естественият колаген може изцяло да промени представите ни за стареенето и много от негативните ефекти от този процес да бъдат забавени значително. Подмладяването вече е възможно, а изследванията на полската компания са само първата стъпка, която ще позволи на човечеството в бъдеще да се бори все по-успешно с остаряването и свързаните с него заболявания и проблеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *