ЗдравеопазванеНовини

365 деца са лекувани в чужбина през 2014 г. със средства от Фонда за лечение на деца

За лечение са били отпуснати 7 млн. лева

Общо 365 деца са лекувани в чужбина през 2014 г. със средства от Фонда за лечение на деца. Данните от отчета на Фонда, който не е окончателно готов, бяха представени официално на кръгла маса в Народното събрание, посветена на детското и майчино здравеопазване, предаде БТА.

За лечението на тези 365 малки пациенти, предимно с онкологични и офталмологични заболявания, са дадени близо 7 млн. лева. Операциите са извършени в Австрия, Германия, Великобритания, Франция, Турция.

Общо 919 деца са подпомогнати за лечение в България с малко над 4 млн. лева. Средствата са дадени за медицински изделия при ортопедични операции, за доплащане на клапи и за лекарства.

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков представи Националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве за периода 2014 – 2020 г. Сред целите на документа е повишаването на информираността на бременните, двойките, децата и техните родители, въвеждането на скрининг на деца със специални потребности и подобряването на грижите за недоносените деца. Шарков посочи, че програмата ще се ръководи от Национален координационен съвет, който вече се е събрал на първото си заседание. На областно ниво ще бъдат определени регионални координатори.

На кръглата маса от “Пирогов” представиха резултатите от своята програма “Детско здраве”, която работи от 2012 г. До този момент са прегледани 2140 деца на територията на София. При профилактичните прегледи специалистите отчитат много случаи на забавена или грешна диагноза. От лечебното заведение отбелязват голям интерес от родители към програмата и нужда от превенция и имунопрофилактика на децата. Затова предлагат програмата да прерасне в общонационална.

Шарков предложи Министерството на здравеопазването и “Пирогов” да обединят усилията си, а не да правят две различни програми. Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ отчете като проблем липсата на координация и достатъчно взаимодействие. Той отбеляза, че до този момент от Асоциацията не са знаели за Програмата “Детско здраве” на “Пирогов”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *