Новини

ЕК с процедура срещу България за прекомерни макроикономически дисбаланси

Задълбочена процедура за дисбаланси е открита и срещу Франция, под наблюдение, но не толкова строго, е поставена и Германия

Европейската комисия (ЕК) е започнала срещу България процедура за прекомерни макроикономически дисбаланси. Според решението страната ще бъде подложена на специален мониторинг, а правителството трябва да предприеме действия, за преодоляване на несъответствията със заложените от ЕК макроикономически критерии, съобщава mediapool.

В съобщението на ЕК не се посочва точно кои показатели са довели до решението. Казва се обаче, че то е взето заради банковата криза от 2014 г., която е предизвикала загриженост за наличието на не добри практики в банките с български собственици. Това е довело до сътресения във финансовия сектор и цялостна макроикономическа нестабилност. Другите проблеми са корпоративната задлъжнялост и слабостите на пазар на труда.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси отбеляза, че досега България е била в процедура за несъответствия в дадената област, а сега се налага цялотстно по-задълбочено наблюдение на страната. Той припомни, че ЕК е предупредила за проблемите още през ноември миналата година. Тогава бяха откроени подобни проблеми при 16 от държавите в ЕК. За 10 от тях обаче засега няма последствия.

Освен срещу България задълбочена процедура за дисбаланси е открита и срещу Франция. Под наблюдение, но не толкова строго, е поставена и Германия.

След това решение на ЕК предстои то да бъде обсъдено и от Съвета по икономически и финансови въпроси през март. През следващия месец предстоят и нови двустранни срещи със страните-членки, на които ще бъдат обсъдени докладите на Брюксел за всяка от тях. До средата на април държавите трябва да представят програмите си за реформи. На базата на това ЕК ще излезе с нови препоръки към държавите през май.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *