НовиниФинанси

Ева Паунова призова ЕЦБ да стимулира кредитирането

Свитото кредитиране е проблематично за бизнеса, тъй като алтернативните източници на финанси не предоставят достатъчно средства

“Европейската Централна Банка трябва да стимулира кредитирането, което е основният източник на финанси за бизнеса в Европа.” Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на дебата за годишния доклад на Европейската централна банка за 2013 г. 

Ева Паунова посочи, че ситуацията по отношение на банковото кредитиране в Европа е незадоволителна, което се дължи на банковата задлъжнялост в страните-членки. Това свито кредитиране е проблематично за бизнеса, тъй като алтернативните източници на финанси, като например тези от капиталови пазари, не предоставят  достатъчно средства.

“Европейската Централна Банка обаче вече предприема мерки, които ще действат като мощен инструмент, за да бъдат улеснени новите кредитни потоци към реалната икономика”, каза българският евродепутат, цитирана от europe.bg.

Европейската комисия започва изграждането на единен капиталов пазар

Изказването на Ева Паунова беше по повод усилията на европейския орган да повиши банковото кредитиране. През септември 2014 година Банката значително намали лихвените си нива, а преди няколко седмици този орган на ЕС взе решение да предоставя четири годишни заеми на банките, при условие, че те ще  увеличат кредитирането за бизнеса. 

Ева Паунова призова ЕЦБ и европейските институции да придружат тези мерки с допълнителни гаранционни механизми, които могат допълнително да стимулират кредитирането.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *