post

Българите са винаги готови за предизвикателства, споделя коучът

Ясар Маркос е обучител и коуч от 8 години. Водил е разнообразни обучения за личностно и професионално развитие в Холандия, Израел, Унгария и България. Основният му опит е с хора, които живеят и работят във високо интензивна среда и от тях се изисква да са във върхово представяне във всеки един момент. Обучител е във втория сезон на 9 Academy. Пред образователния сайт Uchi.bg коучът сподели, че неговата работа и страст е да отключва потенциала за върхово представяне в хората.

Прочетете още: Да изживееш собственото си призвание или защо е важно да познаваме себе си

Въпрос: Как бихте описали Вашата работа?

Отговор: Аз съм един от „късметлиите” да имам работа, която обожавам. Намерил съм своето призваниe и страст в живота! Това, което правя, е да помагам на хората да създават повече успехи в живота и бизнеса си и да го правят, изпълнени с лекота и удовлетворение. Вярвам, че успех без удовлетворение не е успех! Целта ми е клиентите ми да постигнат позитивни трансформации и не става въпрос да стават други, а точно обратното, да се върнат към същноста си и дълбоките си ценности.

При мен идват хора, за да им помогна да създадат живота, който искат, да постигнат резултатите, които искат. Често те вече имат успехи, но чувстват, че могат повече или са били в подем, а сега са изпаднали в дупка. Моята работа е да ги подкрепя в това да премахнат пречките, които ги спират, да покажат и използват напълно потенциала си и заедно да изградим стратегии, които да им помагат да растат и развиват при всякакви условия. Осталата част е тяхна работа и в момента, в който пречките ги няма, те си я свършват прекрасно и резултатите са на лице.

Въпрос: За кого са подходящи коучинг обученията?

Отговор: Естествено за хора, които искат да се занимават професионално с коучинг. Подходящо е за хора, които работят с индивидулани клиенти. Разпознава се все повече и повече от отделни индивиди и от компании и организации. Коучингът е новото лидерство и предлага подход, който може да донесе огромни ползи за една организация, както финансови, така и по отношение на развитието на нейните членове. Всеки лидер и мениджър може да се замисли да включи коучинг подхода към уменията си и още по-добре, като част от културата на екипа или организацията си. Има и хора, които отиват на обучение по коучинг само заради своето личностно развитие, така или иначе подпомагнаето на равитието на другите винаги преминава със своето собствено.

Прочетете още: Денислав Николов, DroneSystems.org: Искрата в очите на всеки член от екипа е най-важното за един стартъп

Въпрос: Как протичат обученията и какви методи за работа с участниците използвате?

Отговор: Фокусът ми е основно върху преживяването и ученето чрез правене и преживяване. Така придобитите знания и умения остават. Други основни методи са рефлексията и естествено коучинг. Коучингът дава голяма добавено стойност при работа с групи.

Въпрос: Кои са най-често срещаните вътрешни препятствия и страхове, които пречат на човек да развие потенциала си?

Отговор: Това, което ни спира, са страховете и ограничаващите вярвания. Страх от провал, страх от подигравки, страх да бъдеш съден, стах от неизвестното, страх от болка, дискомфорт. Всички тези страхове се пораждат от ограничаващите вярвания, че не сме достатъчно добри, умни, силни, обичани, добре изглеждащи, че не заслужаваме. И всъщност – не самите страхове и ограничаващи вярвания ни спират, а това как се справяме или не с тях. Когато ги оставиме да ръководят живота ни, започваме да намираме оправдания за неуспехите и нещастието си и да сочим с пръст към другите, държавата, кризата, роднините, партньорите. Това си е рецепта за провал.

Въпрос: Кои са четирите стила на общуване и как тяхното познаване помага в живота и в бизнеса?

Отговор: Четирите стила за общуване са промотиращ, контролиращ, подкрепящ и анализиращ. Осъзнаването на стиловете може да трансформира начина на общуване, защото често има неразбирателство не заради липса на желание, просто поради незнание и провал да предадеш посланието си по начин, така че другите да ни разберат. Познаването на стиловете ти помага да научиш за нуждите на всеки един от тях, особено при приемане и предаване на информация, а познавайки ги може да предадеш посланието си по начин по-близък и разбираем за човека, с когото общуваш.

Прочетете ощеКалоян Янкулов, Cozy.bg: Съветът ми към младите хора е да се научат да програмират или да продават

Въпрос: Водите обучения и консултирате хора от бизнеса в Холандия, Израел, Унгария, България. С какво начина, по който общуваме ние, българите, се различава от останалите?

Отговор: От гледна точка на моята работа – българите, с които съм имал удоволствие да работя, много лесно се решават да експериментират и изпробват нови техники и винаги са били готови за предизвикателства. Работното място е място и за приятелства и често ориентирането е по-силно към хората, отколкото към задачите. На мен много ми допада културата тук, коята носи баланса на топлината на ориента и прагматизма на Западна Европа, примесено с люта балканска подправка.

Въпрос: Какво ще посъветвате младите хора, които искат да постигнат нещо значимо в живота си?

Отговор: Един съвет рядко помага, защото повечето хора вече знаят какво трябва да направят и знаят, че трябва да го направят, но просто не го правят. Ако си мислиш как да постигнеш нещо значимо в живота – едва ли ще се случи. Всъщност повечето хора това правят и никога не достигат до това, което искат. Ако се запиташ обаче, кое е значимо за мен? Какво ме пали? Какво е моята страст и си отговориш на въпроса защо искаш това… Тогава ще откриеш извора на енергията и мотивацията, коята има потенциала да ти помогне да постигнеш значимите за теб неща. Някои лесно отговарят или всъщност вече много добре знаят отговора на тези въпроси. На други – ще им отнеме повече време, енергия и любопитство, за да открият отговорите, но определено това ще си заслужава. Както казва един приятел – ако не знаеш каква е твоята страст, превърни в твоя страст да я откриеш!

Интервю на Мария Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *