post

Неизвестността около основните бизнес играчи трябва да бъде сведена до минимум, на мнение е експертът

Професор Асли Гоксой е лектор в предстоящия на 31 март практически семинар на тема “Управление на Промяната”, организиран от обучителния институт BEIED България. Тя е живяла 14 години в САЩ, където натрупва ценен опит в международния бизнес, туризма и търговията. Придобива и сериозен опит в образователната администрация и преподаването. В момента преподава в Американския Университет в България и Istanbul Commerce University.

Проф. Гоксой е автор на редица изследвания и публикации за управление на промяната, преструктуриране на бизнес процесите, ефектът burn out, реакциите на служителите към промените, комуникациите в организациите, конфликтът семейство – работа, организационна култура и много други. Редактор е на предстоящия за издаване в САЩ Наръчник  – Изследване за Стратегиите при управление на организационните промени и е автор на книга за индивидуалните реакции към организационните промени.

Пред образователния сайт Uchi.bg проф. Асли Гоксой разкрива какво мисли за бизнес средата в България, както и кои са най-силните страни на образованието в САЩ и Турция.

Въпрос: Представете се – с какво се занимавате и какво харесвате да правите в свободното време?

Отговор: Преподавам организационно поведение, управление на промяната, стратегически мениджмънт и психология на индустрията. В свободното си време обичам да плувам, да гледам филми, както и да чета исторически книги. Най-вече обичам да пътувам.

Въпрос: Какво ви свързва с BEIED България?

Отговор: Две неща. На първо място Пепа (управляващ директор на BEIED България) е страхотен човек. Тя прави всичко с огромна страст и е изключителен професионалист в работата си. От друга страна BEIED е едно много професионално и креативно място за обучение, със страхотни курсисти и мотивираща атмосфера. 

Въпрос: Учили сте в САЩ и в Турция. Кои са най-силните страни на образованието в двете страни?

Отговор: В американското образование има много мислене и анализ, ориентирано е най-вече към резултатите. Студентите основно са насърчавани да се занимават с научни изследвания, да са креативни и да работят в екип. В Турция образованието се свързва с много труд, постоянство и специализация. Фокусът е насочен не само към голямата картина, но и към всеки малък детайл.

Въпрос: От каква промяна се нуждае бизнес средата в България?

Отговор: България се нуждае най-вече от повече прозрачност в областта на обществените поръчки, както и от познаваема и устойчива бизнес среда. Неизвестността около основните бизнес играчи трябва да бъде сведена до минимум. Те трябва да засилят своя маркетинг и да разкриват повече информация за себе си.

ВъпросКои са трите най-важни качества на успешния лидер?

Отговор: Успешният лидер трябва да бъде най-вече добър комуникатор, да взима бързи решения и да е ориентиран към хората, които ръководи. 

Въпрос: Какво искате да запомнят от Вас вашите български курсисти?

Отговор: Бъдете чувствителни, морални и винаги казвайте истината. Във всеки един момент бъдете отворени за учене и самоусъвършенстване. Оценявайте това, което научавате и бъдете готови да споделяте вашите знания с другите хора.

Въпрос: Какво ще посъветвате младите хора, които искат да постигнат нещо значимо в живота си?

Отговор: Преследвайте мечтите си и своята страст и никога не се отказвайте. Бъдете последователни, трудолюбиви и винаги отворени за нови знания и опит. Работете здраво над себе си и не приемайте всичко за даденост.

Интервю Мария Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *