Новини

Министър Ивелина Василева откри модернизираната пречиствателна станция в Благоевград

По новата ОП „Околна среда“ са предвидени 2,34 млрд. лева за подобряване на ВиК инфраструктурата.

Общо 6,62 млн. лева са инвестирани в модернизиране на пречиствателна станция в Благоевград. Изградената през 2009 г. пречиствателна станция не даваше възможност за цялостно пречистване на водите. Сега ние осигуряваме 100% съответствие с европейското екологично законодателство. Другият проблем беше с начина, по който се третират утайките и неприятните миризми, които отделят. Те вече не са причина за притеснения, коментира на официалното откриване министър Ивелина Василева.

Тя похвали община Благоевград за високо професионалния административен екип, който бързо доведе проекта до успешен край и напомни, че по новата ОП „Околна среда“ са предвидени 2,34 млрд. лева за подобряване на ВиК инфраструктурата.

„С това съоръжение решаваме проблема с лошата миризма, излизаща от пречиствателната станция и Струма няма да бъде замърсявана от отпадни води“, каза кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Заедно с реконструираната пречиствателна станция за отпадъчни води, по проекта са изградени 4,1 км. канализационна и 1,41 км. водопроводна мрежа по бул. „Пейо Яворов“, които осигуряват здравословна и благоприятна среда за населението.

Дейностите се реализират по проект „Реконструкция на ГПСОВ – гр. Благоевград и изграждане на канализация и водопровод по бул. „Пейо Яворов“, гр. Благоевград” на ОП „Околна среда 2007-2013 г.“.  Стойността на проекта е 6,62 млн. лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *