Новини

Кои ще са най-търсените професии през 2016 г у нас?

За висшисти се очакват да бъдат разкрити 25 675 работни места, като най-търсени освен IT специалистите, ще бъдат стопанските и административни експерти, преподавателите и специалистите по природни и технически науки

На трудовия пазар през 2016 г. отново най-търсени ще са специалистите по информационни и комуникационни технологии, барманите, готвачите и сервитьорите. Това показва национално представително проучване на Агенцията по заетостта, направено през май тази година, съобщи БТА.

Проучването беше представено в социалното министерство от началника на отдел “Планиране” Снежа Ганчева.

За висшисти се очакват да бъдат разкрити 25 675 работни места, като най-търсени освен IT специалистите, ще бъдат стопанските и административни експерти, преподавателите и специалистите по природни и технически науки. Свободните места за учители наесен се очаква да бъдат 2195, посочи Ганчева.

Сферата на туристическите услуги и ресторантьорската индустрия ще имат най-голяма нужда от професионалисти със средно образование – бармани, сервитьори и готвачи. За тях се очаква да бъдат разкрити около 19 000 работни места през следващата година. Ще се търсят и хора в областта на производството на храни, облекло, дървени изделия и водачи на моторни превозни средства.

За хора без професионална квалификация най-търсени отново ще са продавачи, работници в селското, горското и рибното стопанство, добивната и преработващата промишленост и строителството.

Общо над 143 000 работни места ще бъдат разкрити за лица със средно, основно и по-ниско образование. От тях 71 727 места ще са за хора с придобита квалификация със средно образование, а 18 238 – за хора с основно и по-ниско образование.

Изследването показва още, че малка част от работодателите – едва 5,7%, наемят служители сред прясно дипломираните. Фирмите, които все пак наемат млади специалисти с висше образование, се оплакват, че 36% не са придобили нужните знания и умения по време на следването. Работодателите са недоволни от професионалните качества и на 60% от наетите от тях лица със средно образование.

Едва 13,3% от фирмите смятат да разкрият нови работни места догодина, сочи още изследването на агенцията. Само 6% от тях пък са готови да наемат персонал без квалификация и опит.

Най-предпочитаните начини за наемане на персонал у нас си остават препоръките, личните контакти, а все по-често и чрез бюрата по труда. Над 17% от предприятията са направили обучение на персонала за собствена сметка. 10,3% от работодателите възнамеряват да направят обучения на служителите си като в голямата си част те ще преминат вътрешно фирмени обучения.

Най-търсените обучения за придобиване на професионална квалификация са за оперативен счетоводител, охранител и помощник-възпитател. Най-търсените обучение за придобиване на ключови компетентности са за обществени и граждански компетенции и дигитални компетенции, показва проучването на Агенцията по заетостта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *