ЗемеделиеНовини

Над 1 млрд. лв са рискови по ПРСР

Новата Селска програма може да е по-ефективна от досегашната, ако се избегнат лошите практики до момента

Малко над 1 млрд. лв. са рискови за усвояване по старата Програма за развитие на селските райони за периода 2007-2014 г. Това каза изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Румен Порожанов в рамките на дискусионен форум за еврофинансирането на сектора.

До изтичане на последния възможен срок за изплащане на средствата от страна на Европейската комисия остават само 6 месеца, каза Порожанов, цитиран от iNews. „Това ще е много труден период, през който трябва да се преборим за максимално и ефективно свояване на евросредствата“, заяви той.

Паралелно предстои и труден период за усвояване на общо 2,9 млрд. евро – европейски средства и националното съфинансиране – по новата ПРСР 2014-2020 г. Тя също стартира в България с година и половина закъснение. Земеделските производители и преработвателите могат да разчитат на над 1,1 млрд. евро по всички мерки, а общо 642 млн. евро са парите за развитие на селските общини и подобряване на живота на населението в тях.

Останалите средства от земеделската програма са насочени по направления “агроекология” и “климат”, каза Порожанов.

Дирекорът на фонд “Земеделие” бе категоричен, че новата Селска програма може да е по-ефективна от досегашната, “само ако се избегнат лошите практики до момента, които в различните мерки са се настанили като заявления и като приложения”.

“Предполагам на всеки от вас е ясно какъв голям икономически интерес е съсредоточен в тази програма. В много случаи той не е много здравословен, защото всеки се опитва по някакъв начин да усвоява европейски пари, включително и по земеделската програма”, коментира Порожанов.

Той подчерта, че през новия програмен период усилията на всички трябва да се насочат срещу опитите за злоупотреби с евросредства, “за да бъде игнорирано напълно”.

Директорът на фонда даде пример с многобройните проекти за изграждане на ВЕИ централи по старата ПРСР и по този начин е допуснато европейско подпомагане на неземеделски дейности в селските райони.

По думите на зам.-министъра на земеделието Васил Грудев фермерските проекти по новата Програма за развитие на селските райони ще се финансират, като бъдат въведени тавани или ще се намали делът на държавно и собствено съфинансиране за сметка на бенефициентите.

“Ако в момента финансирането е 50 на 50%, да стане 40 на 60%, като по-големият дял ще се поеме от бенефициента. По този начин ще могат да се подпомогнат повече бенефициенти”, смята зам.-министърът.

Той категорично не одобри идеята на Асоциацията на зърнопроизводителите да има гарантирани бюджети в Селската програма за отделните производства. Според него това ще доведе единствено до напрежение между земеделските сектори. От зърнената асоциация обаче настояват да има заделени гарантирани бюджети за овощари, зеленчукопроизводители, зърнопроизводители и др.

“Ако целият бранш иска гарантирани бюджети, това ще бъде разгледано”, каза все пак Грудев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *