Новини

Toмислав Дончев: 2015 г. няма да бъде нулева за еврофондовете

До края на годината всички оперативни програми от новия програмен период ще са заработили с обявени схеми за финансова помощ

До края на годината всички оперативни програми от новия програмен период ще са заработили с обявени схеми за финансова помощ и 2015 г. няма да бъде нулева. Това заяви  заместник министър-председателят Томислав Дончев на среща с германски инвеститори, организирана от германо-българската индустриално-търговска камара. На срещата Дончев очерта основните приоритети и предизвикателства пред правителството за осигуряване на благоприятна бизнес среда и условия за инвестиции в България. 

“Първият приоритет на правителството е съхраняване на стабилност, сигурност, устойчивост и прогнозируемост на средата”, коментира Дончев. “Намираме се в пръстен от геополитически рискове и се стремим България да бъде приемана като спокойно място за живот и бизнес. Това е най-големият риск, но и най-голямото предизвикателство”. 

Като основна задача на кабинета, Дончев очерта необходимостта от реформи в ключови сфери, като открои мерките в правосъдие, държавна администрация, образование и здравеопазване. “Това са сфери, които засягат не само потребителите като граждани, но и самите инвеститори,” заяви Дончев. “Имаме обща задача – да кроим мерките така, че тази ситуация да бъде променена и да се повиши тенденцията към подобряване на човешкия капитал. За това ще бъдат необходими десетилетия и усилия от всяко следващо правителство,” коментира Томислав Дончев.

По отношение на финансирането със средства от ЕС, вицепремиерът подчерта, че 2015 година няма да бъде нулева и всички оперативни програми са вече одобрени. “Одобрена е и програмата за развитие на селските райони, очакваме приемането и на последния инструмент – програмата за развитие на морско дело и рибарство.  Вече има стартирали първите схеми по ОПРР, ОПИК и ПРСР. До края на годината всички оперативни програми ще са заработили с обявени схеми за финансова помощ”, заяви Томислав Дончев. 

“Имаме задача – да избегнем вече допусканите грешки, финансирането да стига до бенефициентите по-бързо и да опростим процедурите възможно най-много”, коментира Дончев. По думите му, опростяването на процесите трябва да бъде перманентно усилие за всички участници в системата и това усилие трябва да се прилага постоянно. “Стремим се към максимална прозрачност на процедурите по възлагане на обществени поръчки и като част от този ангажимент България е сред първите държави, които ще се включат в инициативата за пактове на почтеност на ЕК, реализирана чрез организацията “Прозрачност без граници”, заяви вицепремиерът. Той добави още, че посредством системата ИСУН България е една от малкото страни-членки, която поддържа публичен онлайн регистър на всички дейности, финансирани със средства от ЕС, включително и информация за изпълнителите на проекти. 

На срещата Дончев представи и концепциите за нов закон за обществени поръчки и Закон за управление на средства тата от ЕС, като подчерта ролята на двата закона за постигане на целта системата да бъде балансирана, ролите на участниците в системата  да бъдат регулирани, а процесите – опростени. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *