Новини

Координационен съвет ще подготвя България за членство в еврозоната

Председател на съвета ще е министърът на финансите Владислав Горанов, който е национален координатор на подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута

Специален Координационен съвет ще подготвя България за членство в еврозоната, реши на свое заседание Министерски съвет.

Председател на съвета ще е министърът на финансите Владислав Горанов, който е национален координатор на подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута. Членовете на съвета са заместник-министър на финансите, подуправител на Българската народна банка, член на Комисията за финансов надзор, заместник-министри на икономиката, външните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, правосъдието и други.

Съветът ще се подпомага от експертни работни групи, които в рамките на своята компетентност непосредствено ще осъществяват практическата подготовка за членство на страната ни в еврозоната.

Сред основните функции на Съвета ще бъде разработване на проект на Национален план за въвеждане на еврото в Република България, изготвяне на предложение до Министерския съвет за определяне на целева дата за приемане на еврото, организацията и координирането на практическата подготовка на страната ни за членство в еврозоната и ръководство и координиране на работата на експертните работни групи, реши кабинетът.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *