post

Кандидатурите тази година са 60

Вече станаха ясни 25-те организации, които тази година ще се състезават за наградата за най-добър бизнес план, присъждана от Програмата за социално предприемачество. 

Инициативата се организира за четвърта поредна година от Български център за нестопанско право (БЦНП) и фондация УниКредит, с подкрепата на фондация „Америка за България”. Целта й е да насърчи неправителствените организации да развиват свързана с мисията им стопанска дейност.

Участниците в тазгодишното издание на програмата са: сдружение „Нов път”, Център за творческо обучение, фондация “Капитал”,  сдружение “Седем”, Програма Достъп до Информация, сдружение “Фабрика за идеи”, Граждански инициативи- гр. Ловеч, спортно туристическо и природозащитно дружество (СТПД) „Академик” – Русе, фондация “Ръка за помощ”, фондация “Мечти в действие”, фондация “Лаборатория за гражданска активност”, сдружение “Алтруист”, Женска Алтернатива за Независимост, Етническа Толерантност и Асоцииране, сдружение  “Див Рошков”, регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе, читалище “Никола Й. Вапцаров – 1866” Благоевград, театър “Цвете”, фондация “Светлина за живот”, фондация “Зеленика”, фондация “Четиридесет и две”, фондация “Заслушай се”, Благотворителна католическа организация “Витания”, МС общество България, Организация на българските скаути и Сдружение Център за консултиране и кратка терапия «Решения» – Русе.

„Тази година имахме 60 кандидатури, което е с 20% повече спрямо 2014 г. Големият интерес от страна на неправителствените организации наложи удължаване на срока за прием на документи. Освен като количество, предложенията бяха и с много високо качество, което постави журито пред труден избор”, коментира Любен Панов, директор на Българския център за нестопанско право.

През месец октомври избраните организации ще посетят два обучителни семинара. Там, освен теоретични, те ще получат и много практически съвети за развитието,  оценката и стартирането на стопанската им дейност и подготовката на бизнес план.

 След това участниците в програмата ще разполагат с три месеца, в които ще могат да разработят своите бизнес планове. През това време на разположение за безплатни консултации по темата ще бъдат експертите от БЦНП.

През февруари 2016 г., специално селектирано жури от изтъкнати представители на бизнеса, медииите и НПО сектора ще определи победителите, като най-добрите ще си поделят награден фонд в размер на 30 000 лв.

В миналогодишното издание на програмата победители бяха Българска хранителна банка (категория „Най-добра бизнес идея”) и сдружение „Онкоболни и приятели”, гр. Бургас (категория „Най-голям социален ефект” ).

Идеята на Българска хранителна банка беше свързана с изграждането на работилница за производство на домашна паста, където да бъдат ангажирани хора в риск от бедност. Сдружение „Онкоболни и приятели” предложи програма за ръчно изработване на меки кукли и сувенири от пациенти с ракови заболявания. Всяка от двете организации получи по 12 000 лв. за да реализира идеите си.

Журито даде допълнителна награда от 6 000 лв. на фондация „Конкордия България” за идеята им за създаване на ателие за изработка на свещи и керамика, където да бъдат ангажирани младежи в неравностойно положение.

Социалната мрежа Ятото предостави своя награда на сдружение „Устойчиво общество”. Тяхната идея предвиждаше създаване на пазар за екологично чиста земеделската продукция и паралелно с това – подпомагане на хора в неравностойно положение. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *