Новини

Равда вече е с прeчиствателна станцiя за близо 97 млн. лева

Над 300 млн. лв. са инвестирани за пречиствателни станции по Черноморието

Близо 97 млн. лв. са инвестирани в модернизацията на пречиствателнатастанция в Равда. С този обект се решават множество проблеми. Пречистените води се отвеждат по всички екологични изисквания на 2,5 км навътре в морето. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която заедно с премиера Борисов окри обекта.

То събира, пречиства и отвежда отпадъчните води на Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Кошарица и Равда, както и на селищата Каблешково, Ахелой и Тънково. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013″.

Над 300 млн. лв. са инвестирани за пречиствателни станции по Черноморието – 4 изцяло нови, 5 – разширени и модернизирани, а проектът в Равда подсигурява осем населени места, сред тях най-големия курорт Слънчев бряг.

„По ОП „Околна среда 2007-2013″ вече са разплатени 3, 3 млрд. лв. – 99% от бюджета на програмата. Това е много значимо постижение предвид трудностите, които преживяхме, особено по време на спирането на програмата”, коментира Ивелина Василева.

„Няма по-голяма помощ за бизнеса, туризма и за здравето на хората от чистата околна среда. Винаги се радвам много, когато правим пречиствателни станции”, каза премиерът. По думите му, новият сезон ще го посрещнем със сто процента чисто море.

Община Несебър е най-голямата туристическа агломерация по Черноморието –  на нейна територия са изградени хотели с над 250 000 легла, над 630 квартири и над 1000 заведения за обществено хранене. През последните 10 години агломерацията се развива динамично и в момента Несебър, Слънчев бряг, Равда, Свети Влас, Ахелой и „Елените” са почти слети в едно. Доскоро обаче курортните селища разчитаха единствено на пречиствателната станция в с. Равда, която е строена преди 40 години, има малък капацитет, а водите, минали през нея, се заустват на 500 м в морето.

Важна част от проекта е и реконструкцията на съществуващите помпени станции, които се „задъхват” при валежи или вечерно пиково натоварване през лятото. Това налага изграждане на четири нови канални помпени станции, а три от старите вече са реконструирани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *