Новини

Блогърът Раиф Бадауи е тазгодишният носител на Наградата за свобода на мисълта „Сахаров”

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова краля на Саудитска Арабия да помилва незабавно Бадауи

Европейският парламент (ЕП) обяви блогърът Раиф Бадауи за тазгодишния носител на Наградата за свобода на мисълта „Сахаров”. Бадауи е активист за човешките права и автор на сайта „Свободни саудитски либерали”. През 2012 г. Раиф беше арестуван и осъден на 10 години затвор и 1000 удара с камшик, заради това, че е нанесъл обида на ислямските ценности чрез уебсайта си.

При обявяването на Раиф Бадауи за носител на наградата „Сахаров”, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова краля на Саудитска Арабия да помилва незабавно Бадауи. По думите на Шулц, партньорите на ЕС трябва да зачитат човешките права, а в случая на Бадауи човешките права са били погазени. Председателят на ЕП призова саудитският крал да освободи Бадауи, за да може блогърът лично да получи наградата си.

Останалите претенденти за Наградата на свободното слово тази година бяха руският опозиционер Борис Немцов, който беше убит в Москва на 27-ми февруари, както и демократичната опозиция във Венецуела, в лицето на „Кръгла маса за демократично единство” и политически затворници, които се обявиха против преизбирането на Уго Чавес за президент на страната през 2008 г.

В своя блог „Свободни саудитски либерали”  Бадауи разкритикува някои от водещите саудитски религиозни водачи. Освен това се изказа критично за ролята на исляма в обществения живот на страната. Тази година блогърът получи първите 50 удара с камшик, но заради избухналите международни протести, изпълнението на останалите удари беше отложено. 

Наградата „Сахаров” е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, които се борят за правата на човека и за основните свободи. Миналата година носител на наградата беше гинекологът Денис Муквеге от Демократична Република Конго, борещ се срещу използването на сексуално насилие като оръжие във военни конфликти. 

Съпругата на Раиф Бадауи Енсаф Хайдар, приятели на блогъра и хора от различни краища на света се обявиха срещу наказанието на Раиф.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *