Новини

България е председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа

Мотото на нашето председателство е “Съединението прави силата”

Тази година България за втори път в историята ще бъде председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа, който започва днес. За първи път това се е случило през 1994-та година.

Съветът на Европа е най-голямата паневропейска организация, в която членуват страните от т.нар. „голяма Европа” – 47 страни членки, за разлика от 28 страни членки на Европейския съюз. Съветът на Европа е организацията, възникнала като отговор на руините от Втората Световна война и затова “бащите основатели” държат на спазването на човешките права и свободата. Това е организацията, която акцентира върху човешки права, свобода на медиите, върховенство на закона. Тя прави критичните доклади за състоянието на правата в отделните държави и излиза с декларации, резолюции и конвенции.

България ще поеме председателството на церемония в Страсбург, където ще бъде министърът на външните работи Даниел Митов. Мотото на нашето председателство е “Съединението прави силата”, съобщи в предаването “Хоризонт до обед” Джема Грозданова – ръководител на българската делегация и вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/.

“Ние ще представим нашето мото, като го представяме с едно лого, което ще бъде поставено на всички трамваи в Страсбург. Това е основния транспорт там, много е атрактивен. Всички ще могат да видят, че България става председател на Съвета на министрите на “голяма Европа”, каза Грозданова.

В края на ноември България ще е домакин на заседанието на Постоянния комитет на Съвета на Европа. Очаква се тогава да бъде изготвена декларация, в която да бъдат препотвърдени всички принципи на европейското единство и сътрудничество.

Декларацията е по повод 40-годишнината от заключителния акт на Хелзинки. Основни принципи са ненарушимостта на границите, равенството, неприлагането на сила, когато се водят преговори, териториалният интегритет, сътрудничеството между държавите и върховенството на международното право, посочи Джема Грозданова, цитирана от БНР. 

Тя каза още, че във финалния текст на декларацията ще бъде записано, че се предлага среща на високо равнище на държавните и правителствени ръководители на страните – членки, което не се е случвало от 10 години.

Джема Грозданова не изключи възможността Русия през януари да напусне ПАСЕ, без Комитета на министрите.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *