Новини

Д-р Гунтрам Волф: България трябва да работи по реформирането на държавния сектор

Макроикономическите показатели в България са добри, но при сравнение на международно ниво страната не се справя добре

България трябва да работи по реформирането на държавния сектор, да се отърве от корупцията и да подобри банковата си система. За България би било препоръчително да интегрира банковата си система в еврозоната. Потенциално това може да стане като се присъедините към Единния механизъм за банков надзор на Европейската централна банка, още преди страната да е приела еврото. Има логика, защото това означава, че ще има още един външен регулатор извън България, който е много независим. Той веднага би установил ако има случаи на корупция в българските банки. Това ще направи българската банкова система и икономика по-силни. 

Toва каза германският икономист д-р Гунтрам Волф, директор на влиятелния аналитичен център БРЮГЕЛ,  който преди това е заемал различни позиции в ЕК и Бундесбанк, бил е и съветник в Международния валутен фонд. Пред “Хоризонт” Волф сравни икономическата ситуация в България с тази в други европейски страни. 

За разлика от България, Ирландия има изключително силен човешки капитал, държавната администрация е много ефективна и привлича инвеститори от целия свят. Същото важи и за Естония и другите Балтийски страни, където се разкриват много работни места в сферата на високите технологии.

Според есенната прогноза на Европейската комисия икономическото възстановяване на Европейския съюз ще продължи да е бавно, а Брюксел очаква по-нисък ръст на икономиката на България – 1,5% за 2016 г. спрямо 2,1 на сто, заложен от българското правителство. Растежът от 1,7% през тази година се дължи главно на износа на български стоки и ниските цени на петрола, но той ще се забави догодина заради процедурни изисквания при реализацията на проекти, финансирани от еврофондовете, смята институцията. Според ЕК очакваните през 2016 г. 2% ръст на брутния вътрешен продукт/БВП/, заложени от правителството България ще достигне едва през 2017. Безработицата ще остане на високото си равнище, като единственото й намаление ще се дължи на пенсионирането на голяма част от трудещите се, без да има кой да ги замени на пазара на труда. 

Гунтрам Волф подчерта още, че поуката от случая с Гърция е, че няма начин безразсъдната макроикономическа политика да ви помогне лесно да забогатеете в дългосрочен план и да растете по-бързо от всички останали. Нужни ви са подходящи условия за инвестиции, добра държавна администрация, липса на корупция, качествена образователна система и така нататък. Цифрите в икономическата прогноза за България догодина наистина са разочароващи. “Вие като икономика, която има да наваксва и по принцип трябва да растете по-бързо от средното за ЕС.  Макроикономическите показатели в България са добри. Ако правим сравнение на международно ниво обаче страната не се справя добре. Заедно с Гърция, Румъния и до известна степен Южна Италия, вие сте на дъното на таблицата в ЕС”, посочи Волф. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *