post

Друга любопитна посока е развитието на Voicer като смарт трафик и паркинг апликация

Въпрос: Как оценявате представянето на Макс по време на Световния мобилен конгрес?

Отговор: Да представиш услугите си на може би най-значимото събитие за телеком сектора в световен мащаб е голяма отговорност и не го правиш, ако не си убеден, че услугите ти са на световно ниво. Нашата увереност в качествата на гласовата ни OTT услуга Voicer се оправда с голям интерес. Демо корнерът на Voicer на щанда на нашия партньор GENBAND беше посетен от представители на редица чуждестранни телеком оператори и анализаторски компании. Иновацията, която ги впечатли в нашата гласова услуга, е възможността да се използва номер от националния номерационен план през гласова апликация. Уникалното на тази функционалност е, че можеш да запазиш втори мобилен номер в телефона си, без да ти трябва втора SIM карта. Това е много подходящо решение особено в България, където пенетрацията на мобилни услуги е висока. Обединява предимствата на приложения като Viber и Skype и предимствата на стандартната гласова услуга.

Истината е, потреблението на мобилен интернет вече е водещо. Гласовите услуги имат все по-второстепенно значение и това вече се усеща и в България. В този смисъл направихме гласовата услуга Voicer, която се ползва през интернет, за удобство на потребителите ни. Същината на бизнеса ни са големите пакети мобилен интернет с висока скорост. Отново за комфорта на потребителите ни, впрочем, скоро ще пуснем и стандартна гласова услуга, която може да се ползва без интернет достъп. Така от доставчик на мобилен интернет за съвсем кратко време Макс се превръща в четвъртия телеком на българския пазар.

Ще дам само два примера, за да покажа, че с OTT гласовата услуга Voicer Макс е иноватор на световно ниво. На Световния мобилен конгрес в Барселона тази година „Дойче телеком“ обяви, че през втората половина на 2016 г. ще пусне продукта immmr – интернет базирана комуникационна услуга за пренос на глас, съобщения и видео, която се ползва с телефонен номер през различни електронни утройства без SIM карта. Точно това е Voicer на Макс.
Вторият пример е буквално отпреди седмица. „Телеком Италия Спаркъл“ обявиха, че също ще направят OTT приложение като нашето. Приложението им ще бъде разработено от същия партньор, който разработи нашето и на чийто щанд, впрочем, бяхме представени в Барселона – GENBAND.

Въпрос: Един от акцентите на тазгодишния мобилен конгрес беше петото поколение мобилни мрежи. Колкото и да е рано да се правят прогнози, бихте ли казали, кога според вас можем да очакваме 5G услуги на пазара и кога те ще се появят в България?

Отговор: Да, 5G като концепция е топ тема в световен мащаб в момента. Едва ли обаче 5G мрежите ще станат масово реалност преди 2020 година. Още много трябва да бъде направено, за да стане възможна тази технология и тя да повлияе големи групи хора. Чака ни много работа и обединени усилия на телеком сектора в света от сега с поглед в бъдещето.

В по-обозримо бъдеще можем да говорим за LTE Advanced в България. В момента максималната скорост в 4G мрежата на Макс е до 75/25 Mbps за сваляне/качване. След решение на Комисията за регулиране на съобщенията очакваме да получим допълнителни 2х5 MHz в спектъра 1800 MHz, което ще ни позволи да постигнем значително по-висока максимална скорост – до 110/50 Mbps за сваляне/качване. Това ще бъде най-високата максимална скорост на мобилен интернет към настоящия момент в България и е първа стъпка към пускане на технологията LTE Advanced, за която обаче ще са ни необходими още честоти.

Едва тогава можем да говорим за развитие на 5G в България, но трябва да се изминат много стъпки, преди да имаме реална търговски достъпна и широко разпространена мрежа като например освобождаване на честотен ресурс, широко разпространение на съвместими смартфони и таблети, инвестиция от страна на операторите. Засега само си мечтаем какво ще можем да правим с 5G технологията.

Въпрос: Вие анонсирахте плановете си за навлизане в сегмента на мобилните разплащания. Какво да очакваме от Макс в тази посока и какви са вашите очаквания от българския пазар?

Отговор: Специфичното за един продукт в категория мобилни пари е, че той не е само технологичен или маркетингов продукт. Неговата реализация до голяма степен зависи от регулаторните рамки. Логично, всяка държава иска да упражнява контрол над паричните потоци, особено в контекста на световната борба с тероризма. За момента е развит на ниво концепция, като е технически лесно изпълним. Основната полза за потребителите ще бъде обединяване на две функции в едно – улеснени процеси по изпращане на пари и по проследяване на получаването им.

Въпрос: По всичко личи, че след Макс и останалите български оператори стартираха или са на път да стартират свои 4G услуги. Можем ли да кажем, че Макс изигра роля на катализатор за развитието на следващото поколение мрежи в България?

Отговор: Любопитен факт е, че Макс пусна първата търговски достъпна 4G мрежа в България преди вече почти две години. Големите телекоми доста се забавиха с въвеждането на 4G. От тогава до сега съм разговарял на високо ниво по темата с представители на останалите оператори у нас и с разочарование трябва да кажа, че те дълго време подценяваха значимостта на новата технология. Еволюцията на супер бързия мобилен интернет е повече от необходимост. Обичаме да цитираме статистика, че България е сред страните с най-бърз фиксиран интернет, но по отношение на мобилния интеренет е точно обратното, защото сме сред последните държави в Европа, които въвеждат 4G масово. В този смисъл не е пресилено да се каже, че Макс като по-малък, по-дързък, по-бърз, по-иновативен телеком стимулира конкуренцията на пазара. Горди сме, че даваме тон и диктуваме тенденциите в телекомуникациите в България.

Въпрос: С какво се отличава вашето предложение от това на останалите участници на пазара?

Отговор: Ще продължим да даваме най-големите пакети данни на максимална скорост. Няма друг оператор, който да предлага толкова много интернет на такива цени, при това с включено 4G LTE устройство. Само ние предлагаме пакет 300 000 MB, което е близо 10 пъти повече трафик на максимална скорост спрямо следващия оператор с най-големи пакети мобилен интернет. С това ще продължим да се отличаваме от другите – истинско усещане за свобода, когато си в интернет в движение, без да се притесняваш, че ще ти свърши пакетът в средата на месеца.

Освен това с какво ще се отличаваме от останалите, важен е и въпросът с какво ще си приличаме все повече с тях. Тази година ще пуснем стандартна гласова услуга с национално покритие. Така нашите потребители ще имат както гласова услуга, така и големи пакети супер бърз 4G мобилен интернет на смартфоните си.

Въпрос: Макс още от своето създаване залага на иновациите. Какви иновативни услуги могат да очакват потребителите ви през следващите месеци?

Отговор: През следващите месеци ще пуснем както иновативни, така и стандартни услуги. Както стана ясно, голямата новина за нас ще бъде пускането на стандартна гласова услуга с национално покритие. При иновациите отново ще прокараме пътеката за останалите. Имаме амбициозни идеи и планове, които споделихме на презентацията си по време на Мобилния конгрес в Барселона. Една от концепциите е за създаване на глобална телеком мрежа – обединение на телекоми от цял свят, които имат OTT гласова услуга като нашето приложение Voicer. Клиентите на тези телекоми ще могат да разговарят помежду си неограничено. Това променя изцяло модела на международните разговори, защото обезсмисля международния роуминг в някаква степен.

Друга любопитна посока е развитието на Voicer като смарт трафик и паркинг апликация, която ти помага да намериш най-бързия път до дестинацията ти, да намериш близките свободни паркоместа, както и да платиш за паркиране. Плюс е, че вероятно ще можеш да плащаш не със закръгленията до час, а за точно толкова време, за колкото си паркирал. Водим разговори с Градска мобилност и те имат интерес към идеята ни.

Въпрос: Друг акцент по време на мобилния форум в Барселона беше Internet of Things. Готов ли е Макс да предлага такива услуги и има ли интерес на пазара у нас?

Отговор: Internet of Things отдавна не е само поредното модерно трудно за превод понятие. Internet of Things се случва и е все повече в ежедневието ни. Съвсем скоро ще пуснем такъв продукт за автоматизация на дома. С него през смартфона си ще можеш да следиш и контролираш какво се случва в дома ти от всяка точка на Земята. Става много просто, лесно, а ние ще го направим и ценово достъпно решение. Ще предложим няколко пакета, комбиниращи датчици, които обслужват конкретна нужда – да кажем, за сигурност на дома, за енергоефективност и т.н.

Въпрос: Какви са очакванията ви за развитие на българския телеком пазар през тази година?

Отговор: Широкото навлизане и използване на мобилния интернет променя по категоричен начин потребителското поведение и телекомите трябва да отговорят на това. Въвеждането на 4G като масов стандарт от всички телекоми в България е именно отговор на променените потребителски очаквания и поведение – повече и по-бърз интернет и по-качествено прекарано време в интернет.

Другата съществена посока за развитие, която очаквам телекомите да поемат, е предоставянето на съдържание. За да бъдат различими предложенията ни и да имат добавена стойност за потребителите, трябва да мислим отвъд скорости и мегабайти. В момента предлагаме пакети с много мегабайти интернет и с включен 6 месеца достъп до популярна спортна платформа. Така може да се гледат на живо, в движение, мачове от А Футболна група на България, Английска висша лига, Европейското първенсто по футбол, Формула 1 и още много други.

Като цяло очакванията за представянето на телекомите през тази година са относително ясни. Освен че всички ще пуснат 4G, всички ще трябва да разрешат най-належащите си проблеми. За едни това са изграждане и интегриране на мрежи, за други – избор на стратегическа посока за развитие, за трети – поддържане на най-ниски ценови оферти, за четвърти – диверсифициране на бизнеса. За нас, Макс, също е ясно – пускане на национална гласова услуга и постигане на още по-високи скорости на мобилния интернет. Или ако трябва да обобщя – през тази година всеки оператор ще трябва да предефинира позицията си на пазара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *