Новини

До 30 май може да се кандидатства за субсидиране за електро- и хибридни автомобили

Бенефициенти могат да са централната администрация, регионалните й подразделения, както и общинските администрации

На 31 март стартира националната програма за насърчаване  използването на електрически и хибридни автомобили – т. н. „чисти“ превозни средства, които щадят природата, съобщи на пресконференция министърът на околната среда и  водите Ивелина Василева. Това е първата в България пилотна демонстрационна схема с ресурс от 1 млн.лв.,  реализирана чрез Националния доверителен екофонд (НДЕФ) със средства, получени от ранните продажби на квоти от емисии на парникови газове. Условията за участие са публикувани на страницата на НДЕФ. Информацията ще бъде достъпна и чрез сайтовете на МОСВ и на партньорите – Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ).

Бенефициенти могат да са централната администрация, регионалните й подразделения, както и общинските администрации. Целта на схемата e по опростен механизъм да се предостави частично субсидиране при купуването на превозни средства – електрически или хибридни от типа plug-in. Всяка от администрациите може да кандидатства за получаване на частично субсидиране за купуването на не повече от три превозни средства – за електромобил 20 хил. лв., а за хибриден автомобил – 10 хил. лв. Кандидатстването е до 30 май с попълнен формуляр по критерии, зададени от НДЕФ.

Чрез тази програма МОСВ стимулира използването на превозни средства, които в най-малка степен вредят на околната среда. Според коефициентите на евроемисионните стандарти един  дизелов автомобил отделя средно 12, 8 кг емисии въглероден диоксид при 20 хил. км пробег годишно.  Бензиновият отделя средно 46 кг въглероден диоксид при същия годишен пробег. За електромобилите тази цифра е 0. Разчетите показват, че в дългосрочен план електромобилът се оказва 6 пъти по-икономичен. Министър Василева направи сравнение и с разходите за зареждане на един електромобил – 720 лв. за 20 хил. км, а за същия годишен пробег средно разходите за гориво на един конвенционален автомобил е 3150 лв., плюс средно 1000 лв. за масла и консумативи.

Министърът припомни мерките, подпомагащи политиката на МОСВ за използването на екологосъобразни превозни средства, щадящи природата. „Оперативна програма „Околна среда“ в голяма степен допринесе за подобряване на състоянието на автопарка в големите градове. През миналия програмен период бяха доставени 10 мотриси за метрото, 20 трамвая, 126 автобуса за столицата и 100 тролея за Стара Загора, Варна, Бургас и Плевен. По инициатива на МОСВ ще бъдат намалени екотаксите при купуването на електромобили – с 30 на сто, а за хибридни коли с 15 процента“, каза Ивелина Василева.

През тази година НДЕФ разполага и с ресурс от 14 млн. лв. за проекти за подобряване на енергийната ефективност на публични сгради, което включва саниране и подмяна на отоплителните и осветителните инсталации. Досега с финансиране от НДЕФ по Националната схема за зелени инвестиции с 32 млн. лв. са ремонтирани 90 общински сгради – училища, детски градини, университети, болници. Годишните спестявания от тези 90 обекта са почти 5 млн. лв. от намалени сметки за ток и парно, съобщи министър Василева. В Тракийския университет например само за 1 година са спестени 90 хил. лв., с които са ремонтирани и оборудвани учебни зали.  В няколко детски градини в различни населени места са били открити групи и наети специалисти за нови художествени дейности. В едно училище от икономии е изградена сигнално-охранителна система, в читалище са финансирани танцова и театрална школа за деца, а за една болница е закупена нова медицинска техника.

Към момента НДЕФ работи по реализацията на 66 проекта за 94 обекта, които ще се осъществят на територията на 56 общини. Обектите са детски градини, училища, читалища, музеи, спортни зали, общежития – важни за осигуряването на публичните услуги сгради.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *