Новини

Приемат се заявки за присъединяване към Европейска „Нощ на музеите” – 2016

миналогодишното 11-то издание на европейската инициатива само в София над 50 музея и галерии бяха с отворени врати в Нощта на музеите и посрещнаха хиляди посетители

Министерството на културата продължава да приема предложения и заявки от цялата страна за присъединяване към инициативата Европейска „Нощ на музеите” – 2016, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

На 21 май (събота) отбелязваме дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите”. Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание. И през тази година, когато е 12-тото издание на Нощта, Министерството на културата на Република България и Френският институт в София ще са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането и отбелязването на инициативата. По традиция, очаква се отново десетки музеи и галерии в страната да изявят готовност и желание да се включат в европейската инициатива с множество интересни изложби, концерти и най-различни арт прояви, посветени специално на Нощта. 

Министерството на културата на Р. България напомня, че предложения и заявки за участие в европейската инициатива „Нощ на музеите” – 2016 могат да изпратят както национални музеи и галерии, така и регионални музеи и общински културни институти, а също и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието. Този път към европейската инициатива са изявили желание да се присъединят и много български читалища, в които вече подготвят различни интересни изяви за предстоящата „Нощ на музеите”.

Националната програма за участието на музеите от страната в Европейската нощ на музеите се изготвя от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата.

В предстоящата Европейска „Нощ на музеите” на 21 май, когато вратите на музеите и галериите ще са отворени до полунощ и входът в тях е свободен за посетителите, с нови интересни експозиции и с различни атракции и артистични изяви пространствата за изкуство ще обогатят тазгодишното издание на инициативата. 

Припомняме, че в миналогодишното 11-то издание на европейската инициатива само в София над 50 музея и галерии бяха с отворени врати в Нощта на музеите и посрещнаха хиляди посетители. 

На 21 май в дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите” за първи път в инициативата ще се включи пълноценно и новата ни Национална галерия „Квадрат 500“, в представителната експозиция на която са включени близо 2 000 произведения, разположени в 28 зали на четири етажа в “Квадрат 500”, показващи българското изкуство в съизмеримост с европейските и световните тенденции.

По своя формат Европейската „Нощ на музеите” е широко отворена програма, при това – към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. С увеличаването на броя на участващите музеи, галерии и изложбени пространства в Европейската „Нощ на музеите” на практика се увеличава и възможността културното послание на тази чудесна инициатива да достигне до още по-голям кръг от хора, и най-вече – до младото поколение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *