Новини

Борисов: Няма скандал в ДФЗ

България не е заплашена от връщане на пари по европроекти по ПРСР

Няма скандал във фонд “Земеделие” и няма опасност България да загуби пари по старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Средствата по програмата вече са изплатени, остава Еврокомисията да изплати на страната само 5 млн. евро. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод внезапната проверка на ДАНС и прокуратурата в разплащателната агенция за селското стопанство по постъпили сигнали за корупция.

Министър-председателят бе категоричен, че България не е заплашена от връщане на пари по европроекти по ПРСР. Той обясни, че става въпрос за европейския механизъм – финансови корекции, който ЕК може да приложи за нашата страна и останалите в ЕС.

Вчера излезе информация, че България е застрашена от рекордна финансова корекция от ЕК по земеделската програма за предходния програмен период. По информация на няколко независими източника само по общинските проекти, финансирани по ПРСР, може да бъде наложена санкция за около 250 млн. евро, които страната е получила и трябва да връща, съобщи в. “Сега”. Държавен фонд “Земеделие” призна, че има риск, но само за 33 млн. евро. Яснота няма, защото в момента тече одит. В сряда във фонда започна спецакция на ДАНС, но няма официална информация какво точно се проверява.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *