Новини

Българите все по-често инвестират в златни кюлчета и монети

Към момента пазарът се е “успокоил”, но интересът продължава линейно и с постоянство

От началото на годината се наблюдава нарастване на интереса у нас към закупуване на  физическо злато, под формата на  кюлчета и монети, с цел инвестиция. Търсенето бе с най-голям ръст в началото на годината, когато цената на златото се качи с около 10% , съобщават от Tavex. 

Към момента пазарът се е “успокоил”, но интересът продължава  линейно и с постоянство. Има търсене и от компании, но преобладава активността от индивидуални инвеститори. Хората все повече се насочват към инвестиции в златни кюлчета и монети, тъй като те са бързо ликвидни и могат да се търгуват на тесни маржове спрямо пазара. Физическото злато е подходящо за дългосрочна инвестиция, тъй като независимо от движението на цената му в дадена валута, то винаги има своя собствена стойност.

Повишаването в цената на обикновено стимулира още повече интереса към притежанието му, а  някои хора се възползват и от това да продадат или да закупят инвестиционно злато в замяна на ненужни златни бижута.

У нас най-търсените инвестиционни продукти са кюлчета от 100 гр., 50 гр. и 20 гр. Често инвеститорите избират и  модерно изсечените  монети от чисто злато: Виенска Филхармония, Австралийско кенгуру, Канадски кленов лист – те са сред най-търсените и съответно маржовете при тях са по-тесни. Любителите на  историческите монети прибягват до тези от 20 франка, най-често с лика на Наполеон III. Интересът се дължи на факта, че човек има възможност да притежава автентична историческа монета (изсечена в началото на 19-ти век, например) на стойност, близка до тази на борсовата цена на златото. 

Борсовата цена на златото към момента е приблизително 1105€ (2159лв.) за една тройунция (31.1 гр.). В началото на годината то се търгуваше на нива, близки до 1030€ за 1 oz, а най-високата си точка за годината достигна в началото на март, когато се търгуваше на нива от 1154€. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *