post

Ще бъде разкрит и център за консултантски и споделени услуги в сферата на информационните технологии и снабдяването

„Позитивното отношение на инвеститорите към страната ни намира все по-ясно изражение, все повече инвеститори оценяват възможностите за бизнес в България.” Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева на официална церемония за връчване на сертификат за инвестиция клас „А“ на „Мултивак България Продакшън” ЕООД, съобщават от пресалужбата на Министерството на икономиката. На церемонията са присъствали още Стефан Стайков, изпълнителен директор на “Национална компания индустриални зони” (НКИЗ), председателят на Съвета на директорите на НКИЗ Николай Ценков и изпълнителният директорът на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев.

„За мен решението за установяване на производство у нас на “Мултивак” – един от най-големите световни доставчици на опаковъчни решения, е знак за добрия бизнес климат в България и положителна оценка за макроикономическата и финансова стабилност в страната“, каза Везиева. Инвестиционният проект предвижда изграждане на предприятие за високотехнологично производство на части и модули за опаковъчни машини в Икономическа Зона София-Божурище, включващо производствен корпус, складова и логистична база, център за професионално обучение и квалификация и офисна част. Ще бъде разкрит и център за консултантски и споделени услуги в сферата на информационните технологии и снабдяването. Размерът на инвестицията възлиза на 36 775 000 лева и предвижда разкриването на 153 нови работни места.

По думите на зам.-министър Везиева тази инвестиция е доказателство, че НКИЗ предоставя добри условия и подпомага развитието на производствения сектор. Индустриалните зони могат да бъдат ключът към бързо развиваща се икономика, защото са конкретен и ефективен лост за подобряване на бизнес средата. Тези обособени територии разполагат със значителни преимущества и възможности, които все по-често биват разпознавани от инвеститори като добро място за бизнес развитие.

„Министър Лукарски прие нашата идея за инвестиция още при първата ни среща в Бавария и това беше един от основните тласъци, за да я реализираме в България“, посочи управителят на „Мултивак България Продакшън” ЕООД Ивайло Димитров. Той изказа своята благодарност към икономическия министър за предоставената подкрепа и посочи, че това е един от мотивите за финалния избор на България в оспорвана конкуренция с още няколко държави от региона. Г-н Димитров подчерта още приноса на екипа на Българска агенция за инвестиции, който чрез определянето на персонален асистент по проекта е съдействал за бързото и безпроблемно придвижване на цялата документация. „Благодаря и на екипа на „Национална компания индустриални зони“ за съвместната работа и за това, че отстоява интересите на държавата и на инвеститора. С такова ръководство на НКИЗ България ще се превърне в наистина правова държава, която всички искаме да видим“, допълни той. Управителят на Мултивак подчерта, че настоящият сертификат се предоставя само за първата фаза на развитие на компанията в България, като до 2020 г. дружеството планира да удвои инвестициите си у нас. „България спечели благодарение на екипа си, на ниските енергийни разходи, преференциалните данъчни ставки и подкрепата, която получихме от правителството. Оптимист съм за развитието на проекта“, завърши той.

Изпълнителният директор на НКИЗ Стефан Стайков отбеляза, че реализацията на проекта на “Мултивак” в България и по-конкретно в Индустриална зона София-Божурище е един истински пример за успехите, които можем да постигаме при съвместната работа на Министерство на икономиката, БАИ и НКИЗ. Тази формула, по негови думи, има потенциала да доведе нови ключови инвестиции у нас, да подпомогне развитието на индустрията и да изведе България пред останалите страни в региона в привличането на чуждестранни инвеститори.

Изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев приветства инвеститора, като посочи, че “Мултивак” е първият голям представител на немския фамилен бизнес у нас. Само преди дни по покана на министър Лукарски на посещение в България беше делегация на високо ниво от Фондацията на фамилния бизнес в Германия. Над 30 представителя на крупни немски компании пристигнаха у нас, за да се запознаят с условията и възможностите за инвестиции. Някои от тях заявиха и конкретни намерения за реализиране на проекти в България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *